Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Νέο «όπλο» στη μάχη για δημόσια έσοδα

Με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων ΙΚΑ και εφορίας, θα επιτευχθεί ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
Ούτε έξι μήνες δεν έχουν περάσει από τον Φεβρουάριο, που η Βουλή, ύστερα από επεισοδιακές συνεδριάσεις ψήφισε τον ασφαλιστικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που ως γνωστόν είχε κατεβάσει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές, επικεφαλής των οποίων είχε τεθεί η ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα, έξι μήνες μετά, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή τουλάχιστον η πρώτη φάση της που αφορά την ενοποίηση των Ταμείων, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το κυριότερο χωρίς διαδηλώσεις και συγκρούσεις, έτσι που αν δεν ανακοινώνονταν από το υπουργείο Απασχόλησης τα βήματά της, θα πιστεύαμε ότι η ηρεμία που επικρατεί οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω τα μέτρα της!
Γιατί λοιπόν αυτή η ηρεμία; Η πρώτη απάντηση είναι πολιτική και έχει ευρύτερη σημασία και για το μέλλον. Αποκαλύπτεται ότι εάν μια κυβέρνηση είναι αποφασιστική και προχωρά αγνοώντας τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κατεστημένου και της αντιπολίτευσης ευθύς ως ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις και νομοθετήσει έχει κερδίσει το παιχνίδι, γιατί οι αντιδράσεις εκφυλίζονται και τερματίζονται στη συνέχεια. Η δεύτερη απάντηση είναι ότι όταν η μεταρρύθμιση είναι σωστή και μελετημένη και σέβεται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τότε καμιά διαβολή από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να την ανατρέψει.
Χωρίς τριγμούς οι εντάξεις
Η ενοποίηση των δεκάδων αν όχι εκατοντάδων ασφαλιστικών Ταμείων σε 5-6 μεγάλα ισχυρά και βιώσιμα προχωρά με γοργό ρυθμό τώρα και μπορούμε να πούμε ότι η επιτυχία της ήδη κρίθηκε με την ένταξη στο ΙΚΑ 460.000 ασφαλισμένων. Είναι η μεγαλύτερη ένταξη που έχει γίνει ποτέ και ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα χρόνου, ήρεμα, χωρίς απεργίες, χωρίς αναταραχή, χωρίς να ακουστεί κουβέντα! Δεκάδες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν, άπειρα διοικητικά συμβούλια συνήλθαν με στόχο την ομαλή μετάβαση από τα κλαδικά ασφαλιστικά Ταμεία στο ΙΚΑ και «όλα αυτά έγιναν οργανωμένα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα και οι νέοι ασφαλισμένοι να πεισθούν ότι είναι εξασφαλισμένη η συνταξιοδότησή τους από ένα ισχυρό και βιώσιμο Ταμείο, όπως το ΙΚΑ», μας εξηγεί ο διοικητής του, καθηγητής κ. Γ. Μέργος.
Στο ΙΚΑ, ως γνωστόν, εντάχθηκαν οι χιλιάδες των ασφαλισμένων στα κλαδικά Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Τράπεζας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ. Ολοι σχεδόν ασφαλίσθηκαν για τη σύνταξή τους, ενώ κράτησαν οι περισσότεροι τα Ταμεία Υγείας που είχαν. Παρ’ όσα έλεγε η κατευθυνόμενη προπαγάνδα την περίοδο που συζητείτο στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, η ενοποίηση ολοκληρώθηκε ομαλά γιατί και οι νέοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όπως και οι παλιοί, είναι πεπεισμένοι ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν θίγονται και η καταβολή της συντάξεώς τους είναι εγγυημένη. Το ΙΚΑ δεν κινδυνεύει από την ενοποίηση αυτή όσο μεγάλη και αν είναι σε αριθμό ασφαλισμένων. Πρώτον, διότι όπως μας εξηγεί ο κ. Γ. Μέργος «το ΙΚΑ είναι ένα μεγάλο Ταμείο, με πείρα από εντάξεις. Οταν έχεις 3.000.000 άμεσους ασφαλισμένους και άλλα 3.000.000 μέλη των οικογενειών τους, δεν θα φοβηθείς τους 400.000 νέους ασφαλισμένους, όταν μάλιστα φέρνουν μαζί τους τις εισφορές τους και τις αντίστοιχες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό. Δεύτερον, γιατί το ΙΚΑ είναι ένα εύρωστο Ταμείο, ύστερα μάλιστα από την κρατική επιχορήγηση του 1% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχει έσοδα από εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων 10,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αναφέρει ότι το ΙΚΑ με τις σημερινές ροές εισφορών και επιχορηγήσεων είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2025».
Ομως ο οικονομικός ορίζοντας του ΙΚΑ και οι φιλοδοξίες της διοίκησής του, αλλά και των υπουργών που το χρηματοδοτούν και το επιβλέπουν (Αλογοσκούφης και Πετραλιά) βαίνουν πολύ πέραν των μεγεθών αυτών, αφού η σύγχρονη τεχνολογία (με τα πληροφοριακά συστήματα) μπορεί να λύσει χρόνια προβλήματα, όπως η εξάλειψη της προκλητικής εισφοροδιαφυγής που κατά τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς φθάνει τα 3 έως 5 δισ. ευρώ, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, ώστε να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία, τις ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ κ.λπ. Οπως μας εξηγεί ο κ. Μέργος η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης στο ΙΚΑ με την πλήρη ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων θα γίνει ο μοχλός εκσυγχρονισμού όλου του ΙΚΑ, το οποίο θα ενισχύσει τα οικονομικά του αντλώντας έσοδα από την εισφοροδιαφυγή, τα οποία και θα διαθέσει για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο.
Το κυνήγι της εισφοροδιαφυγής, τονίζει ο κ. Μέργος, «δεν μπορεί να γίνεται από υπαλλήλους του ΙΚΑ που θα τρέχουν από οικοδομή σε οικοδομή για να βρουν ανασφάλιστους. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει σήμερα λύσεις άμεσες και καθολικές και συνεργαζόμαστε τώρα με το υπουργείο».
Πέντε κατηγορίες παρανομιών
Από υπηρεσιακό σημείωμα του γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου προκύπτει ότι η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ΙΚΑ και υπ. Οικονομικών μπορεί να επιφέρει αποφασιστικό κτύπημα στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σημείωμα:
«Μέσω της διασταύρωσης στοιχείων του ΥΠΟιΟ και του ΙΚΑ τίθενται οι βάσεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η προσπάθεια αυτή εδράζεται στη διαθεσιμότητα πολλών στοιχείων (φορολογικών κ.τ.λ.) σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία έχει επιτευχθεί μέσω του εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών συστημάτων των τελευταίων ετών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2007, 5.000.000 υποβολές φορολογικών στοιχείων (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.τ.λ.) πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά μέσω του Ιντερνετ.
Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων με τα αντίστοιχα στοιχεία του ΙΚΑ που βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή δύναται να οδηγήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων των κάτωθι κατηγοριών:
-Περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής. Προκύπτουν όταν στην Οριστική Δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) εμφανίζονται εργαζόμενοι, για τους οποίους οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στο ΙΚΑ τις σχετικές εισφορές.
-Περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Προκύπτουν όταν οι εργοδότες δηλώνουν στο ΙΚΑ εργαζόμενους για τους οποίους καταβάλλουν τις σχετικές εισφορές, αλλά οι εργαζόμενοι δεν δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση.
- Περιπτώσεις διαφοροποίησης αριθμού υπαλλήλων. Προκύπτουν όταν υπάρχει διαφορά στον αριθμό εργαζομένων στις δηλώσεις Απογραφικού Δελτίου που υποβάλλει ο εργοδότης και Οριστικής Δήλωσης ΦΜΥ, οπότε πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα φοροδιαφυγής ή εισφοροδιαφυγής.
- Περιπτώσεις ασυμφωνίας ποσού εισφορών. Προκύπτουν μετά την αναλυτική σύγκριση των εισφορών του εργαζόμενου υπέρ του ΙΚΑ από τις ΑΠΔ και των αντίστοιχων στοιχείων της Οριστικής Δήλωσης ΦΜΥ και χρήζουν πρόσθετης διερεύνησης.
- Περιπτώσεις ασυμφωνίας ποσού εισοδήματος. Από τα στοιχεία της ΑΠΔ μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη προσέγγιση το συνολικό εισόδημα του εργαζόμενου. Το εισόδημα αυτό μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο που εμφανίζεται στην Οριστική Δήλωση ΦΜΥ, ώστε να εντοπιστεί πιθανή φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή.
Δεν έχει ποτέ έως σήμερα πραγματοποιηθεί συστηματική διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ΙΚΑ - ΓΓΠΣ (ΥΠΟιΟ).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ