Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Τίποτε το δεδομένο <<Μανόλης Κοττάκης>>

Ακούω όλο το Σαββατοκύριακο στα δελτία ειδήσεων μια φράση: «Το ΠΑΣΟΚ παγίωσε τη διαφορά του με τη Ν.Δ.». Αφορμή γι’ αυτό είναι πως και οι δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου φέρνουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όπως κι αυτές του Οκτωβρίου. Η λέξη «παγίωση» όμως σημαίνει πως από μια προσωρινή κατάσταση πάμε σε μια πιο μόνιμη. Ισχύει, άραγε, στην περίπτωσή μας; Τολμώ να διατυπώσω μια αιρετική άποψη. Η προσεκτική μελέτη των δημοσκοπικών ευρημάτων του πρώτου εννεαμήνου του 2008 μας δείχνει:
1. Μια αξιοσημείωτη σταθερότητα της Ν.Δ. σε ποσοστά πέριξ του 30%. Η Ν.Δ. από το 28,1% του Ιουλίου βρίσκεται στο 29,2% του Νοεμβρίου (MARC). Eναλλακτικά: Από το 29,2% του Ιουλίου βρίσκεται στο 28,7% του Νοεμβρίου (MRB). Περνά δηλαδή μια απίστευτη κρίση, αυξάνοντας ελαφρώς ή κρατώντας τις δυνάμεις της. Κι αυτό ας μην υποτιμάται.
2. Μια απίστευτη κινητικότητα ψηφοφόρων στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ολο το πρώτο εξάμηνο γράφαμε ότι «παγιώθηκε» η τάση μιας μερίδας ψηφοφόρων να επιλέξουν το Συνασπισμό, ο οποίος εκινείτο στα αστρονομικά ποσοστά του 17-19%. Απεδείχθη ότι μόνο περί «παγιωμένης» καταστάσεως δεν επρόκειτο. Ο Συνασπισμός κινείται σήμερα σε ποσοστά της τάξεως του 9-11%. Οταν ο Καραμανλής διέπραξε το λάθος της Θεσσαλονίκης, ενεργοποιήθηκε ξανά η εξίσωση της μεταπολίτευσης: ψηφοφόροι της Ν.Δ. άρχισαν να την εγκαταλείπουν προς το ΠΑΣΟΚ. Ηταν η πρώτη μεγάλη καμπάνα. Μόλις ο πρωθυπουργός «μάζεψε» το μαγαζί με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή είχαμε ανάστροφη πορεία: οι ψηφοφόροι που άρχισαν να φεύγουν για το ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν ξανά στη Ν.Δ. και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων προσωρινά μηδενίστηκε. Επειδή όμως η κρίση διαρκεί, η «κάνουλα» άνοιξε ξανά: Οι διαρροές ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ κινούνται σήμερα είτε στο 1/7,5 (Μarc) είτε στο 1/9,7 (MRB). Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική επιδείνωση εις βάρος της Ν.Δ., η οποία όμως δεν αναιρεί τη διαπίστωση: οι ενδιάμεσοι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται ως κινούμενη άμμος. Μέχρις ότου η τάση γίνει ρεύμα (αυτό θα το ξέρουμε με ασφάλεια το Μάιο) δεν πρέπει, λοιπόν, να προεξοφλούμε τίποτε. Ειδικώς όταν αυτοί οι ψηφοφόροι δεν έχουν καταδικάσει ακόμα οριστικά τον Καραμανλή.
Τα πιο σίγουρα δεδομένα μας για την ώρα είναι:- Η εξίσωση του δικομματισμού άρχισε να λειτουργεί.- Το ένα κόμμα τραβάει το άλλο προς τα πάνω (σε ποσοστά), λόγω αύξησης των συσπειρώσεων.- Το πρώτο κόμμα στις εκλογές θα «γλείψει» την αυτοδυναμία.Ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, όμως, είναι δύσκολο να το προεξοφλήσουμε οριστικά. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως - ως φαίνεται - θα κάνει ρεκόρ συσπείρωσης σύντομα. Η πολιτική όμως είναι δυναμικό πράγμα. Το ματς θα κριθεί από τις κινήσεις των ηγεσιών στη σκακιέρα, από την έκβαση της μάχης του μεσαίου χώρου και από το πόσο θα αντέξουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ από την πόλωση που έρχεται. Μην πανηγυρίζει, λοιπόν, κανείς. Τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ