Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Χαιρετισμός του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργου Παυλίδη στην Ημερίδα: «Ταυτότητα και Σχέδια Αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών Θερμών Νομού Ξάνθης»

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και την συμμετοχή σας, σ’ αυτήν την ημερίδα. Χαιρετίζω την παρουσία σας και καλωσορίζω ιδιαίτερα όλους όσους ήλθαν από περιοχές εκτός της Ξάνθης, για να την παρακολουθήσουν, να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ιαματικών θερμών πηγών και υδάτων στις Θέρμες του Νομού μας. Θα μου επιτρέψετε επίσης να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου σε όλους όσους συνέβαλαν στην περαίωση του έργου και στην διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Η προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κάθε μορφής φυσικών και όχι μόνο πόρων που διαθέτει ο Νομός μας είναι διαρκής, έντονη και αδιάκοπη. Με γνώμονα το ανωτέρω και στην περιοχή του ορεινού όγκου, ο οποίος πραγματικά ήταν μία περιοχή που μειονεκτούσε αισθητά, μεταξύ των άλλων, στοχεύσαμε και στην αξιοποίηση των ιαματικών θερμών πηγών και υδάτων της περιοχής των Θερμών.
Σε αντίθεση με τα θερμά ύδατα της Ποταμιάς, τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στον Δήμο Αβδήρων, τα συγκεκριμένα ύδατα και οι πηγές των Θερμών διέπονται από ένα διαφορετικό νομικό καθεστώς, ανήκουν αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο αρχικός προβληματισμός μας είχε ως σημείο εκκίνησης το γεγονός ότι η χρήση των θερμών υδάτων γινόταν έως τώρα με τρόπο εμπειρικό και σύμφωνα με τις διαδόσεις, την φημολογία και την εμπειρία όσων τα επισκέπτονταν και τα χρησιμοποιούσαν. Επίσης στο πέρασμα του χρόνου η ιστορία αυτών των πηγών και η κοινωνική εμπειρία έδειχνε και επιβεβαίωνε τόσο την ύπαρξή τους για πολλούς αιώνες, όσο και την διαχρονική συνεισφορά τους με θετικά και ιαματικά αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις βλαβών λόγω της κακής χρήσεως.
Έχοντας λοιπόν αρχικά τα ερεθίσματα από πληροφορήσεις, ότι το κύριο μέρος των επισκεπτών των λουτρών έφταναν εκεί, για ιαματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, δεν γνώριζε, ούτε τον τρόπο χρησιμοποίησης των υδάτων, ούτε για ποιες συγκεκριμένες ασθένειες ενδείκνυται και για ποιες αντεδείκνυται η χρήση τους, κάτι που συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και της παντελής έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για την σύσταση και την χρησιμότητά τους, θέλησα να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, που να διερευνήσει επιστημονικά την κάθε πιθανή πτυχή των συγκεκριμένων πηγών και υδάτων προς όφελος της κοινωνίας.
Έτσι, παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες, με την συνεργασία και με την χρησιμοποίηση εξωτερικών συνεργατών – μελετητών - ερευνητών από διάφορα σημεία της Χώρας και διαφορετικών ειδικοτήτων, που με πολύ κόπο εντοπίσθηκαν, και με την ιδιαίτερη συνδρομή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υδάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Γεωργιάδη, καταρτίσαμε ένα σχέδιο έργου με αρκετά υποέργα και ένα αντίστοιχο τεχνικό δελτίο με θέμα: «Καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες του Ν. Ξάνθης».
Το ανωτέρω σχέδιο αξιολογήθηκε ανταγωνιστικά και καταφέραμε να το εντάξουμε στην Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ με προϋπολογισμό δημοπράτησης 270.000 ευρώ. Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται για να παρουσιάσουμε στην κοινωνία του Νομού και όχι μόνο, σε όλους εσάς, τα αποτελέσματα αυτού του έργου, που περαιώθηκε, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται.
Σκοπός του έργου, που ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο, ήταν η πλήρης γνώση της σύστασης και των ιδιοτήτων των νερών και η ιαματική-ιατρική αξιοποίηση του φυσικού πόρου προς όφελος των πολιτών και του ιαματικού τουρισμού, με τη χρήση επιστημονικών δεδομένων, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις τύπου SPA και άλλων μορφών, ενώ παράλληλα το έργο αποσκοπεί και στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στα πλαίσια της οικολογικής και τουριστικής προώθησης και προβολής των δύο περιοχών.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα υποέργα του έργου με τα αποτελέσματα αυτών είναι και τα παρακάτω:

1. Υδρογεωλογική μελέτη των θερμών πηγών.
2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού παρακολούθησης.
3. Παρακολούθηση και συστηματικές αναλύσεις - τελική έκθεση αποτελεσμάτων: Έγινε παρακολούθηση και καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των πηγών, με τις οποίες προσδιορίστηκε ένα πλήθος φυσικών παραμέτρων και χημικών στοιχείων, ενώ έγιναν και ραδιολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις.
4. Ταυτοποίηση των θερμών πηγών: Τα αποτελέσματα ταυτοποιούν και χαρακτηρίζουν το νερό των ιαματικών πηγών, αποκαλύπτοντας το πρακτικό ενδιαφέρον για τη χρήση τους και παρέχουν τη δυνατότητα ταξινόμησης τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ταυτοποίηση του νερού των πηγών το κατατάσσει στη σημαντική ιαματική κατηγορία των οξυανθρακικών νερών. Από την ιατρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν επακριβώς οι θεραπευτικές ενδείξεις — αντεδείξεις και ο μηχανισμός δράσης των ιαματικών νερών, που είναι υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, επιπλέον των συνήθων λουτροθεραπειών, έχει ιαματική επίδραση (ενδείξεις) σε ασθένειες του γαστρεντερικού, ηπατοπάθειες, μεταβολικές και μολυσματικές παθήσεις και στην ουρολιθίαση. Επίσης προσδιορίστηκαν σαφώς και οι αντενδείξεις.
5. Οριστική μελέτη εφαρμογής για την πλήρη αξιοποίηση - αναβάθμιση των λουτρικών εγκαταστάσεων και ενεργειακών χρήσεων των θερμών πηγών: Πραγματοποιήθηκε μελέτη για την αξιοποίηση - αναβάθμιση των λουτρικών εγκαταστάσεων, με μια κατάλληλη ξενοδοχειακή μονάδα, με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του κτηρίου στον ιδιαίτερο χώρο των Θερμών. Η μελέτη μπορεί να εφαρμοστεί με πρωτοβουλία και ευθύνη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το σύνολο του έργου υλοποίησε τις βασικές δράσεις που θα αποτελέσουν τις θεμέλιες λίθους πάνω στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν μελλοντικά έργα που θα οδηγήσουν στην ριζική αναβάθμιση των σημερινών λουτρικών εγκαταστάσεων και των χώρων φιλοξενίας και διαμονής, στην προστασία του φυσικού πόρου των θερμών πηγών και στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.
Η πρόθεσή μας είναι οι ιαματικές πηγές των Θερμών να αποτελέσουν τον κεντρικό πυλώνα τουριστικής ειδικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και με κέντρο αυτές να δημιουργηθούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που να απευθύνονται σε κοινό προς θεραπεία αλλά και ευεξία, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές Χώρες. Όπως γνωρίζετε επιχειρούμε το άνοιγμα των συνόρων προς την Βαλκανική ενδοχώρα και την Βουλγαρία με την ολοκλήρωση της πρώτης τουριστικής διασυνοριακής διάβασης Ζλάτογκραντ – Άγιος Κων/νος- Θέρμες, η οποία μετά και την τελευταία επίσκεψη της Βουλγαρικής Αντιπροσωπείας με επικεφαλή τον Βούλγαρο Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2009. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν εξάλλου και οι υπόλοιποι δρόμοι που διανοίγονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε σε συνεργασία με φορείς της Βουλγαρίας και στα πλαίσια της διασυνοριακής συνεργασίας να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που θα διερευνήσει εάν το κοίτασμα των Θερμών επικοινωνεί με τα αντίστοιχα που βρίσκονται στην Βουλγαρική πλευρά και εφόσον αυτό αποδειχθεί να προχωρήσουμε στην από κοινού προστασία του κοινού τότε κοιτάσματος.
Η αξιοποίηση των παραπάνω δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να γίνει από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, αλλά ή όποια αξιοποίηση γίνει, θα γίνει από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ για να παρακολουθήσετε αυτήν την ημερίδα και ιδιαίτερα σε όλους όσους εργάστηκαν για την διοργάνωσή της. Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ