Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.ΑΣ.Υ - Π.Ο.ΑΞΙ.Α

Αθήνα 13 Ιανουαρίου 2009
Αριθμ.Πρωτ.:201/1/18στ

Ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας την Πέμπτη το μεσημέρι (ώρα 12.00) στην Πλατεία Συντάγματος για την καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται, δόθηκε σήμερα στα γραφεία μας κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες – προτάσεις μας τόσο για την θωράκιση των συναδέλφων μας από τους παντοειδείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν, όσο και για την λειτουργία μιας σύγχρονης και δημοκρατικής αστυνομίας που θα υπηρετεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Οι Ομοσπονδίες κάνουν έκκληση στα πολιτικά κόμματα, στους μαζικούς φορείς, στους εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε όλους τους απλούς πολίτες, να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των αστυνομικών, τονίζοντας ότι «η αστυνομία δεν υπάρχει για την αστυνομία», ούτε μπορεί να είναι σήμερα «η σιδερένια γροθιά του κράτους», αλλά ότι η αστυνομία αποτελεί θεσμό της δημοκρατικής μας πολιτείας και ως εκ τούτου πρέπει όλοι να ενδιαφερόμαστε να λειτουργεί με υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού για να είναι σε θέση να εξασφαλίσει το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του οργανωμένου εγκλήματος.
Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου και όσα έκτοτε διαδραματίζονται, επισημάνθηκαν οι ευθύνες κυρίως της πολιτείας για την μη έγκαιρη αντιμετώπιση των παθογενειών της Ελληνικής Αστυνομίας και τονίστηκε ότι είναι λάθος να επιζητείται η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων με κατασταλτικά μέτρα. Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αδήριτη ανάγκη της έγκαιρης «εξουδετέρωση» της «ωρολογιακής βόμβας» που συνιστά ήδη για την κοινωνία μας η διαφαινόμενη περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς μεταναστών στη χώρα μας, χωρίς η πολιτεία να δείχνει ότι έχει αντιληφθεί τις δικές της ευθύνες.
Οι Ομοσπονδίες, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, κάνουν επίσης έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, μια πρόταση που είχε τεθεί από το 2007 από την ΠΟΑΣΥ και τώρα με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου θα συζητηθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες. Αποτελεί χρυσή ευκαιρία για όλους, όπως τονίστηκε, να κατατεθούν προτάσεις και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών για όλες τις παθογένειες του αστυνομικού μας συστήματος, ώστε να δοθεί διέξοδος και να υπάρξει μια άλλη πορεία για τον αστυνομικό μας Οργανισμό.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προσπάθειες των Ομοσπονδιών, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με την φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο στο παρελθόν, όσο και τελευταία, ιδίως τις ημέρες που αμφισβητήθηκε πανελλαδικά η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, τις ημέρες κατά τις οποίες συνάδελφοί μας δέχθηκαν δολοφονικές επιθέσεις και βρέθηκαν άλλοι ελαφρά και άλλοι βαριά τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, με συνέπεια τη μείωση των αποδοχών τους, σαν «τιμωρία», καθώς η πολιτεία δεν έχει φροντίσει διαχρονικά να καλύψει πλήρως την απώλεια αυτή.
Εξάλλου, από το 2005 είχε τεθεί το ζήτημα της αποτροπής ρατσιστικών συμπεριφορών εκ μέρους της αστυνομίας και είχε προταθεί η ένταξη αλλοδαπών στο αστυνομικό σώμα (σημειωτέον ότι πέρυσι προτάθηκε στον αρχηγό μας το ίδιο από τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου), καθιερώθηκε Ημέρα κατά της Κρατικής Αυθαιρεσίας για να καταδειχθεί η ευθύνη των ενστόλων αναφορικά με το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, προτάθηκε η έκδοση σύγχρονου νομοθετήματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προτάθηκε η ίδρυση Ανεξάρτητης επιτροπής παραπόνων για την αστυνομία, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τον τελικό ποδοσφαιρικό αγώνα του Τσάμπιονς Λίγκ στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «όχι στη βία, οι αστυνομικοί δεν είναι στόχος», ενώ επιτακτικά τίθεται το ζήτημα της αλλαγής νοοτροπίας και αντίληψης των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας με μια αστυνομία σκεπτόμενων και όχι άβουλων υπαλλήλων.
Οι Ομοσπονδίες, τέλος, δημοσιοποίησαν τη δέσμη των προτεινόμενων μέτρων (επισυνάπτεται) που ήθελαν να συζητήσουν εξ αρχής με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι η ηγεσία πρέπει να συναισθανθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δράσει ανάλογα.

Όχι στη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται!



Προτεινόμενα μέτρα εκτόνωσης- αντιμετώπισης της κρίσης, βάσει ενός προγράμματος εργασιών, σε συνδικαλιστικό επίπεδο, είτε σε συνεργασία με το Αρχηγείο.


1) Ενός λεπτού σιγή και επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μνημόσυνο στα «σαράντα»
Έκδοση ημερήσιας διαταγής από τον Αρχηγό με την οποία θα εφιστάται η προσοχή στη χρήση των όπλων και θα επισημαίνεται ρητά ότι μια απερίσκεπτη ενέργεια, όπως αυτή του ειδικού φρουρού μπορεί να επιφέρει κοινωνική έκρηξη.
2) Επισκέψεις σε σχολεία όλων των διοικητών των αστυνομικών τμημάτων, για ομιλίες αναφορικά με το θεσμό της αστυνομίας και την αναγκαιότητα συνεργασίας με την κοινωνία και τους πολίτες.
3) Επισκέψεις συνδικαλιστών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ., όπου πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Να απαιτηθεί να καθιερωθούν διαλέξεις για την ιστορία του εργατικού κινήματος και την ίδρυση των Ομοσπονδιών των αστυνομικών.
4) Πρόκληση εξειδικευμένων συζητήσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αρθρογραφία σε έντυπα για το ρόλο της αστυνομίας, σήμερα και αύριο.
5) Επικοινωνία εκπροσώπων του αρχηγείου με πολιτικά κόμματα και πολιτικές νεολαίες για να καταγραφούν οι θέσεις τους.
6) Αλλαγή πλεύσης του Αρχηγείου. Έναρξη διαλόγου:
- για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας με πολιτικά κόμματα, δημάρχους, εγκληματολόγους
- για τη βελτίωση της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς - συγγραφή νέων βιβλίων
- για την υποβολή των ειδικών φρουρών και των υπηρετούντων στα ΜΑΤ σε ειδικά σεμινάρια
- για το πειθαρχικό δίκαιο και τους μηχανισμούς ελέγχου του προσωπικού.
7) Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης επιτροπής παραπόνων, κάτι σαν τον Συνήγορο του Πολίτη, αποκλειστικά για θέματα αστυνομίας.
8) Για να αντιμετωπιστεί η αίσθηση ότι δεν τιμωρείται κανείς, πρέπει να ανακοινωθούν κάποια πράγματα. Στατιστικά στοιχεία για τις ΕΔΕ, συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά, ενίσχυση της αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας, άμεση ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα κρούσματα παραβατικότητας και διαφθοράς.
9) Συμβολική διάθεση εισιτηρίων στους δόκιμους αστυνομικούς για να παρακολουθήσουν την κινηματογραφική ταινία «Ανταλλαγή», η οποία αναφέρεται στη διαφθορά της αστυνομίας του Λος Άντζελες και στις διαδηλώσεις των πολιτών για μια άλλη, ανθρώπινη αστυνομία.
10) Έκδοση αφισών που θα αναρτηθούν σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με θέμα τη διαφθορά και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.
11) Αντιμετώπιση της πολυγλωσσίας στα τηλεοπτικά παράθυρα και καθορισμός ενός πλαισίου για μια ελεγχόμενη τηλεοπτική παρουσία. Καταγγελία κάθε ελεύθερου σκοπευτή που θα εκφράζεται επί παντός επιστητού, χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος.
12) Κύκλος συνεντεύξεων τύπου, κάθε φορά και για ένα θέμα, σε βάθος χρόνου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ