Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ο δαιμόνιος κύριος Ρέππας << Μανόλης Κοττάκης >>

Το καλοκαίρι του 1999 ο Κώστας Σημίτης ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να παραστεί σε μια διεθνή διάσκεψη. Η ήττα στις ευρωεκλογές, και μάλιστα με τρεις μονάδες διαφορά, του είχε χαλάσει το κέφι και αναζητούσε επειγόντως έναν τρόπο για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το κλίμα. Ο... «θρύλος» λέει ότι ο τότε υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας είναι αυτός που του εισηγήθηκε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή του 2000 για να πιέσει τη Ν.Δ. Πράγματι. Από τη Διεθνή Εκθεση και μετά το ΠΑΣΟΚ ενέπλεξε το όνομα του Κωστή Στεφανόπουλου στην κομματική αντιδικία. «Πείτε μας, θα ψηφίσετε τον επιτυχημένο Πρόεδρο ή θα προκαλέσετε εκλογές;», ήταν το ερώτημα που έθεταν τότε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα στελέχη της Ν.Δ. Και για όσο καιρό εκείνα δεν έπαιρναν απάντηση, το πρες ρουμ άστραφτε καθημερινά από τους κεραυνούς: «Παίζετε με τους θεσμούς!».
Δέκα χρόνια αργότερα το ίδιο πρόσωπο (ο Δημήτρης Ρέππας) με την ίδια αφορμή (προεδρική εκλογή) άνοιξε ξανά τη συζήτηση, αλλά με εντελώς αντίθετη οπτική: Αυτή τη φορά ζητεί να προηγηθούν οι εκλογές της προεδρικής εκλογής, την οποία δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει στον City «διαδικασία τεχνικού χαρακτήρα». Το ερώτημα είναι γιατί το έμπειρο και αξιόλογο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προέτρεψε και έσπευσε να τοποθετηθεί τόσο πρόωρα για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
‒ Μια εύκολη ερμηνεία είναι ότι τόσο ο κ. Ρέππας όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να βρεθούν στη δύσκολη θέση να απαντούν σε ερωτήσεις παρομοίου περιεχομένου μ’ αυτές που έθεταν οι ίδιοι στη Ν.Δ. το 1999. Του τύπου: «Μα δεν θα ψηφίσετε το δικό σας Κάρολο Παπούλια; Μα παίζετε με τους θεσμούς;». Αν ισχύει αυτό, το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει καλά τον Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός ουδέποτε θα διανοείτο να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ για να εντάξει στην προεκλογική του τακτική το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί για έναν ακόμη λόγο: Διλήμματα τέτοιου τύπου είναι άχρηστα από την ώρα που η στρατηγική Καραμανλή προβλέπει εκλογές το 2009.
‒ Μια άλλη ερμηνεία, όμως, πιο προχωρημένη, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τώρα το θέμα επί της διαδικασίας με σκοπό να προκαλέσει ναυάγιο επί της ουσίας. Η αντιδικία συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης για την προεδρική εμπλοκή μπορεί να -ελπίζεται ότι θα- προκαλέσει την ενόχληση, άρα και απόσυρση, του Κάρολου Παπούλια από την προεδρική εκλογή. Γιατί «ελπίζεται»;Πρώτον, διότι η υποψηφιότητα Παπούλια δεν φέρει πολιτικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ. Η υποστήριξή της του προκαλεί αμηχανία, καθώς αναγκάζεται να στηρίξει ένα δικό του άνθρωπο, ο οποίος είναι όμως πρόταση της Κεντροδεξιάς.
Δεύτερον και σημαντικότερον, διότι η υποστήριξη μιας άλλης υποψηφιότητας για την Προεδρία θα ενίσχυε αφάνταστα την εκλογική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, ενώ θα διεύρυνε την επιρροή του στον κρίσιμο μεσαίο χώρο. Αν λ.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι «εγώ θα είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία και ο Σημίτης (ή κάποιος άλλος) υποψήφιος για την Προεδρία», θα είχε να προσδοκά πολλαπλά οφέλη σε μια εκλογική μάχη, όπου το ζητούμενο είναι η πρωτιά και όχι η αυτοδυναμία.
Επιστρέφω και πάλι στον δαιμόνιο Δ. Ρέππα: Στην πρώτη του δήλωση είπε «θα στηρίξουμε Παπούλια». Πρόσθεσε όμως: «Εφόσον εκείνος το επιθυμεί...». Το πρόσεξε κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ