Ο κύβος ερρίφθη. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν προς τον ΕΤ.Κ ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καταλήγει πλέον στο βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης και είναι θέμα χρόνου (ίσως και ωρών) η ανακοίνωση του νέου σχήματος. Οπως μάλιστα μας ξεκαθαρίζεται αρμοδίως, «ο χρόνος των αλλαγών δεν συνδέεται επ’ ουδενί με την ψηφοφορία για την Προανακριτική».
«Ο ανασχηματισμός θα είναι μεγάλος και ριζικός, καθώς θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους επτά έως εννέα υπουργοί και δεκατέσσερις έως δεκαπέντε υφυπουργοί, ενώ θα μετακινηθούν τέσσερις-πέντε άλλοι», ισχυρίζεται μιλώντας στον ΕΤ.Κ κυβερνητικός αξιωματούχους, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
«Η ανανέωση στα πρόσωπα μπορεί να φθάσει στο 70% αλλά ο Καραμανλής δεν θα διαλύσει την κυβέρνηση για να τη φτιάξει από την αρχή», είναι η εκτίμηση όσων πιστεύουν ότι ο κ. Καραμανλής θα υλοποιήσει το σύνθημα Λούλη «ανανέωση με συνέχεια». Με έμφαση στην ανανέωση, η οποία θα υπηρετηθεί από «πρόσωπα-έκπληξη».
- Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ήταν στο γραφείο του την Παρασκευή και προήδρευσε σε σύσκεψη για το Δ’ ΚΠΣ. Στους συνεργάτες του έλεγε ότι δεν έχει καμία ένδειξη μετακίνησης, το αντίθετο μάλιστα, αλλά πρόσθετε: «Δεν θα στενοχωρηθώ κιόλας αν μου πει να μετακινηθώ». Από την παραμονή ή μη του Γ. Αλογοσκούφη στην οδό Νίκης θα κριθεί και ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, αν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να μετακινήσει τον Χρήστο Φώλια σε άλλο υπουργείο. Πολλοί «στοιχηματίζουν» για τον Γιάννη Παπαθανασίου.
- Η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στο σπίτι της στο Καρπενήσι και ανεξαρτήτως των αποφάσεων Καραμανλή δηλώνει αποφασισμένη να βγει μπροστά, με ιδεολογικό λόγο για τους κοινωνικά αδύναμους. «Κάποιος πρέπει να πει καθαρές αλήθειες: στον καταστηματάρχη που βλέπει συνδικαλιστές να του ζητούν να βάλει με το έτσι θέλω λουκέτο σε ένα τέταρτο, στην πωλήτρια του Zara που ακούει λαϊκιστές να της τάζουν, σε όλες αυτές τις στρατιές των ανυπεράσπιστων», τονίζει η υπουργός Εξωτερικών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή θώκου.Η κ. Μπακογιάννη είπε στον κ. Καραμανλή, στην πρόσφατη συνάντησή τους, ότι οι επιλογές πρέπει να γίνουν με τα κριτήρια της «αποτελεσματικότητας» και της «κυβερνησιμότητας», ενώ διαφωνεί με τη λογική των συνενώσεων υπουργείων. «Θα είναι πειραματισμός. Αυτά γίνονται στην αρχή» είναι η άποψή της.
- Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διεκδικεί θέση αντιπροέδρου, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμαχία εν ενεργεία ιστορικού στελέχους της Ν.Δ. Το ίδιο ακούγεται και για τον Προκόπη Παυλόπουλο (με αρμοδιότητα το συντονισμό του νομοθετικού έργου). Αλλοι υπουργοί θεωρούν, όμως, αυτή την εκδοχή ως «επιτήρηση» που θα μειώσει το κύρος Καραμανλή. Οσοι εισηγούνται, πάντως, αντιπροέδρους επιμένουν ότι ο Καραμανλής στη μετα-Ρουσόπουλο εποχή χρειάζεται ασπίδες προστασίας.
Αυτό είναι το βασικό σενάριο:
- Ανανέωση σε ποσοστό 70%, για την ικανοποίηση της κοινωνίας, παραμονή των «τριών» στα υπουργεία τους για διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής – συνέχειας και πιθανή σύσταση θέσεων αντιπροέδρων (δεν είναι σίγουρο) για μεταβολή της επετηρίδας. Υπάρχει όμως και το εναλλακτικό σενάριο: ανατρεπτικός ανασχηματισμός, με μετακίνηση των πάντων, ακόμη και των «αμετακίνητων». Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία Καραμανλή ένα τέτοιο ρηξικέλευθο σενάριο, αλλά μήπως το «mea culpa» για το Βατοπαίδι ήταν;
Οσον αφορά τη «δομικότητα», οι απόψεις διίστανται. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρης Καρράς έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό εισήγηση και για μείωση υπουργείων και για διαχωρισμό (άρα αύξηση) υπουργείων και εκείνος, αν κρίνει, θα αποφασίσει.«Και για τις δύο σχολές υπάρχουν επιχειρήματα, υπέρ και κατά», λέει ο κ. Καρράς, χωρίς να αποκλείεται και ο μεσαίος δρόμος: διαχωρισμός όπου απαιτείται (λ.χ. Προεδρίας με Εσωτερικών), συνενώσεις όπου είναι αναγκαίο (π.χ. Παιδείας-Πολιτισμού, με κατάργηση υφυπουργείου Αθλητισμού).
Πολιτειακός παράγων με επιρροή στον κ. Καραμανλή τάσσεται υπέρ του μεγάλου σχήματος για να ικανοποιηθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η περιφέρεια, που θα είναι ούτως ή άλλως πηγές αντιδράσεων. Η πολυτέλεια του να έχουν τρεις-τέσσερις μικροί νομοί δύο υπουργούς στην κυβέρνηση θα λάβει μάλλον τέλος, για να ικανοποιηθεί και το γεωγραφικό κριτήριο. Ο ανασχηματισμός θα έχει επίσης ισχυρή δόση από άρωμα γυναίκας, καθώς η Ν.Δ. έχει απώλειες στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών.
- Ο κ. Καραμανλής καλείται, τέλος, να βάλει με τον ανασχηματισμό οριστικό τέλος στα σενάρια αμφισβήτησής του και «να δείξει ποιος είναι το αφεντικό», όπως του είπαν στενοί συνεργάτες του.Ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας, που χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, του εισηγήθηκε να κλείσει όλα τα σενάρια. «Αν ξεκαθαρίσει με τον τρόπο του ότι πορεύεται με ορίζοντα τετραετίας, ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στην ηγεσία της Ν.Δ. και κυβερνήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά, όλα θ’ αλλάξουν. Δεν υπάρχει εναλλακτική», του είπε ο Κορίνθιος πολιτικός, ο οποίος εκτιμά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα δυσκολευθεί πολύ να πει «όχι» σε μια νέα υποψηφιότητα Παπούλια.
Υπέρ του ανασχηματισμού «μηνυμάτων» τάσσονται ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης, του οποίου η μετακίνηση προς την κυβέρνηση είναι πάντα ανοικτή (πιθανοί προορισμοί τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης ή Απασχόλησης), και ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης. «Δεν χρωστάς σε κανέναν», του είπε ο γραμματέας, «καμία διαπραγμάτευση», εισηγήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος θεωρεί ότι η επιχείρηση αποδόμησης Καραμανλή ξεκινά «από μέσα», άρα από μέσα πρέπει να τελειώσει.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει υποβάλει πρόταση συμμετοχής στην κυβέρνηση σ’ ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, που αν αποδεχθεί τη συμμετοχή του στο σχήμα, η είδηση θα «σκάσει» ως βόμβα μεγατόνων.
Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Β. Αντώναρος βρήκε στο πρόσωπο δύο υπουργών συμμάχους για την παραμονή στο «σκληρό πυρήνα» του Μαξίμου, είτε σ’ αυτήν είτε σε άλλη θέση.
Τον θεωρούν «αποτελεσματικό» και «ειλικρινή». Αυτό ίσως θα κριθεί από το πρόσωπο του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως «ενοποιητικός παράγων» για όλες τις πτέρυγες του Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούστηκαν, πάντως, μάλλον «κάηκαν», για διαφορετικούς λόγους το καθένα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ