
Ποιες ημερομηνίες «καίγονται» και γιατίΑπαγορευτική καθιστά κάθε σκέψη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από τώρα έως τον Ιούνιο η μακρόσυρτη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που προβλέπει το Σύνταγμά μας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Στο Μαξίμου έκατσαν και έβαλαν κάτω τις ημερομηνίες έχοντας ως δεδομένο το σενάριο της ακυβερνησίας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι πως η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη συγκυρία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι λίαν δύσκολη.Το άρθρο 37 του Συντάγματος είναι σαφές. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών διαρκεί δώδεκα τουλάχιστον ημέρες και αν αθροιστούν με την κανονική προεκλογική περίοδο (ελάχιστης διάρκειας είκοσι ημερών), τότε μεταξύ της πρώτης και της επαναληπτικής εκλογής μεσολαβεί ένας μήνας και πλέον (τριάντα δύο μέρες μίνιμουμ). Για τους λόγους αυτούς, μία σειρά από προτεινόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών «καίγονται», όπως επισημαίνουν προς τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής συνεργάτες του πρωθυπουργού.
5 Απριλίου
Η ημερομηνία αυτή, για την οποία στοιχηματίζουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, πρέπει να αποκλείεται. Το καλεντάρι του Μαξίμου προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη μέρα εκείνη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα. Ο κ. Καραμανλής επενδύει στις διεθνείς επαφές για να τονώσει και άλλο την ηγετική του εικόνα, ενώ τυχόν προκήρυξη εκλογών για τότε θα εξέπεμπε προς τη διεθνή κοινότητα εικόνα μη σοβαρής χώρας.
12 Απριλίου
(Κυριακή των Βαΐων)Και αυτή η ημερομηνία αντενδείκνυται, γιατί μία εβδομάδα μετά είναι το Πάσχα. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαστεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αντί να πάει στους αγαπημένους του Φραγκιάδες και το Μέτσοβο, να διαβουλεύεται στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών με τους κυρίους Καραμανλή, Παπανδρέου και Αλαβάνο ή Παπαρήγα (όποιος καταταγεί τρίτος). Σε μια τέτοια περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 Μαΐου.Οπως τονίζουν στο Μαξίμου, με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας μέσα στις γιορτές του Πάσχα, περίοδο που η αγορά περιμένει για την αύξηση της κατανάλωσης (δώρο Πάσχα κ.λπ.). Επιπροσθέτως, δεν θεωρείται λογικό να στηθούν κάλπες τρεις φορές (δύο για εθνικές, μία για ευρωεκλογές). Εκτός και αν μετακινηθούν οι ευρωεκλογές για τις 17 Μαΐου -θεωρητικά επιτρέπεται, αλλά είναι μάλλον δύσκολο.
3 ή 10 Μαΐου
Το σενάριο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και σε αυτές τις ημερομηνίες προϋποθέτει ότι θα προκηρυχθούν αμέσως μετά το Πάσχα (ή μετά του Θωμά), στις 20 Απριλίου. Είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να «ταιριάξει» στις συνταγματικές προθεσμίες: Πρώτη εκλογή στις 10 Μαΐου και επαναληπτική στις 7 Ιουνίου. Το Σύνταγμα (άρθρο 53) ορίζει, άλλωστε, ότι διατάσσεται η διενέργεια βουλευτικών εκλογών «μέσα σε τριάντα μέρες» από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής. Το σενάριο αυτό έχει το μειονέκτημα ότι η προεκλογική περίοδος συμπίπτει απολύτως με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έκανε εκλογές Μάιο για να μην κατηγορηθεί ότι διαταράσσει την ημερομηνία των υποψήφιων φοιτητών. Μόνο αν έχουμε ραγδαία μεταβολή των δεδομένων, μπορεί να πέσουν ξανά στο τραπέζι αυτές οι ημερομηνίες. Προσεκτική μελέτη του Συντάγματος δείχνει επίσης ότι έχει σημασία ποιο κόμμα θα είναι τρίτο. Το άρθρο 37 λέει ότι ο Πρόεδρος καλεί και δίνει τη διερευνητική εντολή μόνο στα τρία πρώτα κόμματα. Αρα, το ποιος θα καταταγεί τρίτος (ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ) έχει σημασία διότι δίνει «θεσμικό πρεστίζ». Μ.Κ.
Η διαδικασία των διερευνητικών
Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 37 του Συντάγματος η διαδικασία έχει ως εξής:Ι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης (...)2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης(...)3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος(...)
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ