Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΚΕΣ, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την ανάσυρση δηλώσεων του παρελθόντος, κυρίως του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Οι πρώτες επιθέσεις εναντίον του κου Αλαβάνου και του ΣΥΡΙΖΑ, προήλθαν από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ: Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε πως «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει πάνδημη εγκεφαλική βλάβη» και υπενθύμισε πως ο Αλ.Αλαβάνος, είχε ως ευρωβουλευτής καταθέσει κοινή ερώτηση με τον Κώστα Χατζηδάκη. Ο Αθ. Πλεύρης, κατηγόρησε την Αριστερά πως «θέλει να κρατήσει το ελληνικό πανεπιστήμια χαμηλά, ώστε να διατηρήσει την ηγεμονία της».
«Από τους εκπροσώπους του Παττακού και του Ντερτιλή, από το Μεγάλο Πεύκο και τους πεζοναύτες, δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το φοιτητικό κίνημα» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός για να εισπράξει την απάντηση από τον Γιώργο Καρατζαφέρη: «Εγώ πέρασα άσχημες στιγμές στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Εσείς στηρίζετε την απόφαση της Χούντας να απαγορευτούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κάνει πανεπιστήμια η Αριστερά».
Τον Αλέκο Αλαβάνο επέκρινε ο Υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως ευρωβουλευτής είχε υπερψηφίσει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που έλεγε πως «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος». Άλλο τόσο, κατήγγειλε ο κος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεγε σε ερώτησή του τις ελληνικές κυβερνήσεις για την παραβίαση της Οδηγίας 48/1989, που αναγνώριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των βρετανικών πανεπιστημίων - μια Οδηγία που «φέρει την υπογραφή της Βάσως Παπανδρέου».
«Το κείμενο της ερώτησης αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του ιδίου και του κόμματός του, μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος» παρατήρησε ο κος Στυλιανίδης. «Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε κυπριακή εφημερίδα πως δεν έχει εχθρότητα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», είπε.
Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κου Αλαβάνου, ο οποίος καταλόγισε στον κο Στυλιανίδη επιλεκτική ανάγνωση και παραποίηση των κειμένων του.
«Προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά και να μπερδέψετε το θέμα αυτών που ήδη έχουν τελειώσει, με το αν θα είναι νόμιμα και θα επιτρέπεται να λειτουργούν στην Ελλάδα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κος Αλαβάνος και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει θέμα με τα πτυχία των όσων έχουν ήδη αποφοιτήσει. Αν όμως η Ελλάδα είχε έλληνες υπουργούς και όχι υπαλλήλους εντεταλμένους στην κερδοφορία του ενός και του άλλου, στο ζήτημα του ποιες σχολές θα λειτουργούν στην Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ε.Ε. αναγνωρίζει πλήρη αρμοδιότητα των κρατών - μελών για την οργάνωση του εκπαιδευτικού της συστήματος».
Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος πρότεινε την απαγόρευση της σύναψης συμβάσεων δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με ξένα πανεπιστήμια, με παράλληλη ενδεχόμενη αύξηση των θέσεων στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να απορροφηθεί ο μεγάλος όγκος των αποφοίτων του Λυκείου που επιθυμεί συνέχιση της εκπαίδευσής του.
«Θα πρέπει όμως να πούμε παράλληλα ότι για ορισμένες σχολές θα υπάρχει πάντα ένας περιορισμός - για την Ιατρική και το Πολυτεχνείο θα υπάρχει το πολύ μια δεύτερη ευκαιρία».
«Ας έρθουν τα ξένα πανεπιστήμια εδώ, να οργανώσουν την υποδομή τους, με τα δικά τους ακαδημαϊκά κριτήρια και ας δραστηριοποιηθούν. Καλωσορίζουμε το παράρτημα του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Ας έρθουν ως πανεπιστήμια, αλλά όχι μέσω πρακτόρων ιδιωτικών», ανέφερε ο κος Βενιζέλος.
Ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης υπενθύμισε τη θέση που είχε διατυπώσει ο κος Βενιζέλος, υπέρ «μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, υπό την μορφή ΝΠΙΔ» - ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας υπενθύμισε και θέσεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της αξιολόγησης και πιστοποίησης των Κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.
«Οι ανάγκες της αγοράς θα προσδιορίσουν την εξέλιξη ενός πτυχιούχου και τη δουλειά και τον μισθό του, θα την εξασφαλίσει η επαγγελματική του επάρκεια», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), απορρίπτοντας τις προτάσεις Βενιζέλου. «Ο ΛΑΟΣ έχει αναλάβει την ιδεολογική καθοδήγηση της κυβέρνησης» απάντησε ο τελευταίος.
Από πλευράς ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης παρατήρησε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι καλλιεργεί αυταπάτες για το τι είναι εφικτό μέσα στα πλαίσια του συστήματος». Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο βουλευτής παρατήρησε ότι η εφαρμογή του «θα δημιουργήσει ένα εμπόριο ελπίδων για επαγγελματική διέξοδο, θα υποβαθμίσει τις πανεπιστημιακές σπουδές, αφού κάποιοι θα μπορούν να έχουν το ίδιο επαγγελματικό αποτέλεσμα με σπουδές μικρότερης διάρκειας και πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις και κέρδη από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο τύπος μιλάει για μεγάλες επενδύσεις από ισχυρά επενδυτικά συμφέροντα με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ?», είπε.
Τέλος,συνοψίζοντας τη φυσιογνωμία του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Σ. Ταλιαδούρος ανέφερε:
«Ρυθμίζουμε την άναρχη κατάσταση, όλων εκείνων των δομών εκπαίδευσης που ανήκουν στη μη τυπική μεταλυκειακή εκπαίδευση και ρητά λέμε ότι δεν είναι πανεπιστήμια, δεν χορηγούν τίτλους πανεπιστημίων, δεν δικαιούνται να αναγράφουν το όνομα του πανεπιστημίου και χορηγούν μόνο βεβαιώσεις σπουδών. Βάζουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και προϋποθέσεις για τη σύμπραξη των κολλεγίων με ιδρύματα της αλλοδαπής - και είναι σαφείς οι προϋποθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ