Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ζητούν συναντίληψη

Την ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και τα οποία ζητήματα δεν πρέπει να «χρησιμοποιούνται ως αντιπολιτευτικά όπλα» ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργος Μυλωνάς, με δηλώσεις του, μετά την συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου στην Χαριλάου Τρικούπη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια των επαφών που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.
Ο κ. Μυλωνάς έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και είπε ότι πρέπει να λυθούν γρήγορα χωροταξικά θέματα, «να μην υπάρχουν δεσμεύσεις σε παραμεθόριες περιοχές και να υπάρχουν υποδομές σχεδιασμένες για να προσελκύσουν τουρισμό».
«Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η βιομηχανία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ελλάδας και θα πρέπει να υποστηριχθεί ή γενικά την βγάζουμε από τον χάρτη και λέμε ότι η Ελλάδα θα «πάει» μόνο με υπηρεσίες ή κάτι άλλο;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Μυλωνάς.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ είπε ότι οι βιομήχανοι θέλουν συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για θέματα όπως της ανάπτυξης της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, για τις οποίες, όπως είπε, «τα ζητήματα δεν είναι μόνο οικονομικά».
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «θα θέλαμε και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα της Εκθεσης (ΔΕΘ) και των πανεπιστημίων».
Σε ότι αφορά την προσωπική του περιπέτεια ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «είχε μια ανθρώπινη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου για αυτήν».
Απαντώντας στην ερώτηση «αν νιώθει ασφαλής» ο κ. Μυλωνάς είπε «μια χαρά, η ασφάλεια είναι εκπληκτική», το θέμα είναι «το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να θέλουν να λυθούν τα θέματα, αν θέλουν μπορούν να τα λύσουν, θέλουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά».
Ερωτηθείς για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, ωστόσο είπε πως πρέπει να τεθεί στο τραπέζι γιατί «οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια».
Σε ότι αφορά το θέμα των απολύσεων ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «όλοι έχουν τους επιχειρηματίες στην γωνία και τους «βαράνε», αλλά να μην ξεχνούν πως εκείνοι που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας είναι οι επιχειρήσεις και αν οι επιχειρηματίες νιώσουν ανασφαλείς ή θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και σταματήσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε θα φανεί η διαφορά».
«Ελαστικοποίηση δεν σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στην «γειτονιά μου» και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι. Κανένας δεν μιλάει εις βάρος των εργαζομένων» είπε ο κ. Μυλωνάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αντιπαράθεση, τόνισα και στην περιπέτειά μου σε κάποιους που μιλούσαν για θέματα ταξικά και αντιεξουσιαστικά ότι αυτά ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και «τρέχουμε» είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι».
«Αν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν να πάνε μπροστά, όλα τα άλλα είναι πολιτικές κουβέντες που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η αγωνία είναι κοινή και αυτό που λέγεται για ανάλγητους επιχειρηματίες είναι μεγάλο λάθος, όλοι έχουν αγωνία να προσφέρουν στους εργαζόμενους καλύτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες, το θέμα είναι να μπορούν» πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.
Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΒΒΕ με τον κ. Παπανδρέου από την μεριά των επιχειρηματιών αναφέρθηκε ότι η αγορά δεν πάει καλά και έχει χαθεί η διάθεση δημιουργίας, ενώ οι επιχειρηματίες αισθάνονται κουρασμένοι γιατί δεν λύνονται θέματα, αλλά γίνονται «πασαλείμματα».
Οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι «έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως κράτος» και καλούν την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να αλλάξει το κλίμα.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει πογκρόμ εισπράξεων και μετακυλίει στους επιχειρηματίες την δική της ανικανότητα διαχείρισης.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το θέμα της Θράκης και η απουσία μακρόχρονης πολιτικής για την περιοχή, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Β. Ελλάδα, η παραθεριστική κατοικία, ο ανταγωνισμός ειδικά με την Τουρκία, στην περιοχή, η έλλειψη προδιαγραφών των ελληνικών προϊόντων, θέματα φορολογίας καθώς και θέματα ανάπτυξης ζωνών καινοτομίας.
Ο ΣΒΒΕ ανέφερε ότι περιμένει από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις ειδικά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην σύσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι το Κίνημα θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από «γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις» σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι «έτοιμο από την πρώτη μέρα για την διακυβέρνηση της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και τόνισε ότι στην εποχή της δημιουργίας και της καινοτομίας ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξοπλίζει τους πολίτες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ τάχθηκε υπέρ των «απλών κανόνων στην φορολογία και των σταθερών νόμων που να προωθούν τις επενδύσεις».
Στην διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει συγκεντρωτική αντίληψη γιατί θέλει να ελέγχει.
Τοποθετούμενος σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι «αποδείξαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία;».
Τέλος, η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την σημερινή συνάντηση, είναι ότι «οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, ακούνε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν απαντήσεις από αυτό στην ΔΕΘ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ