Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Μυστική φόρμουλα για τις κάλπες << Μανόλης Κοττάκης >>

Τι προβλέπει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού

Μια δύσκολη πολιτική μάχη με αντίπαλο το χρόνο θα δώσει μέσα στους προσεχείς εννιά μήνες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καλείται να αποφασίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2009 αν θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν, ταυτόχρονα ή μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσονται ήδη δύο σχολές σκέψης για το χρόνο διενέργειας των εκλογών, όλοι όμως συμφωνούν ότι «η στιγμή που θα επιλέξει ο Καραμανλής για να κάνει ανασχηματισμό αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών».Πρόκειται για τη θεωρία του εξαμήνου: «Αν δεις να γίνεται ανασχηματισμός τον Ιανουάριο, οι εκλογές θα γίνουν Ιούνιο. Αν γίνει Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές, τότε πάμε για λίγο αργότερα, όχι πάντως πέρα από το Μάρτιο του 2010», αποκαλύπτει στον ΕΤ.Κ υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.
Το βέβαιον είναι ότι ο πρωθυπουργός, μέσω των ποιοτικών μετρήσεων που διεξάγει ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Λούλης, έχει ακριβή εικόνα για το πώς βαθμολογεί η κοινή γνώμη τους υπουργούς του, μελετά προσεκτικά το τοπίο και ετοιμάζεται μεθοδικά για την πιο δύσκολη μάχη της θητείας του.
Ο ανασχηματισμός, όταν θα γίνει, «θα είναι ακραίος», μας λέει συνομιλητής του. Η νέα κυβέρνηση, όταν προκύψει, θα έχει εκλογικό χαρακτήρα (θα είναι σχήμα μάχης, όπως λέει και ο Δ. Αβραμόπουλος) και θα σφραγιστεί από την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας (κάτι που επιθυμεί και ο Γ. Αλογοσκούφης). Η μεταβολή στην οδό Νίκης δεν θα επέλθει τώρα, τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους τακτικής.
- Ουσίας, διότι πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να απομακρυνθεί οριστικά πάνω από το Μαξίμου το φάντασμα της κοινοτικής επιτήρησης. Τα φοροεισπρακτικά μέτρα του Γ. Αλογοσκούφη έχουν ως κύριο στόχο να μη φθάσει το έλλειμμα στο 2,6%, διότι, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, «η Κομισιόν μπορεί άνετα να μετατρέψει το 2,6% σε 3,1% και να μπει η κυβέρνηση σε μεγάλη πολιτική περιπέτεια». Ο στόχος είναι να κινηθεί περί το 2% ή λίγο πιο πάνω από αυτό.
- Ουσίας, επίσης, γιατί μια αντικατάσταση του Γ. Αλογοσκούφη θα «έκαιγε» οριστικά το χαρτί της οικονομίας, στο οποίο βασίστηκε ο κ. Καραμανλής για να κερδίσει τις εκλογές του 2007. «Αν δώσουμε τώρα την αίσθηση νέας αρχής στην οικονομία, είναι σαν να λέμε στους πολίτες ότι αποτύχαμε», λένε στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό εδόθη η εντολή πλήρους στήριξης του υπουργού Οικονομίας σε αυτή τη φάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ.Κ, ο κ. Καραμανλής θα πάρει στη ΔΕΘ «πάνω» του το παιχνίδι της οικονομίας και θα στηρίξει ολόθερμα τον κ. Αλογοσκούφη:
1 Για να αποδείξει στους πολίτες ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι κυρίως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης παρά κυβερνητικών ολιγωριών. Αρα εισαγόμενο πρόβλημα.
2 Για να πείσει ότι τα φορολογικά βάρη κατανεμήθηκαν «δίκαια» και πως η κυβέρνηση θα απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους (γενικώς η έννοια της «δικαιοσύνης» θα παίξει πολύ).
- Υπάρχουν, ωστόσο, και λόγοι τακτικής: αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να γίνουν αν δεν κλείσουν μέχρι το Δεκέμβριο εκκρεμότητες όπως το Σκοπιανό, ο Καποδίστριας, η Ο.Α. Στο υπουργείο Οικονομίας θα πάει πρόσωπο με υψηλή δημοφιλία και εντολή για πολιτική και όχι αριθμητική-τεχνοκρατική προσέγγιση των θεμάτων. Κάποιοι μάλιστα ρίχνουν στο τραπέζι το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, καθώς μια τέτοια εξέλιξη συναρτάται και με θέματα άλλης φύσεως.
Μέχρι να φθάσει στον ανασχηματισμό και στις κάλπες ο πρωθυπουργός ξέρει ότι θα πρέπει να περάσει ένα δύσκολο χειμώνα, βαδίζοντας μάλιστα σε ένα τοπίο που δεν ελέγχει πλήρως. «Πολυπαραγοντικό».
Την ώρα που θα επιχειρεί να ξεδιπλώσει τα υπολείμματα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του 2004 (Παιδεία, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, συν το Σκοπιανό) θα πρέπει να έχει το νου του:
- στις εξελίξεις του σκανδάλου SIEMENS και άλλων υποθέσεων διαφθοράς,
- στις κινήσεις των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ.,
- στη ρευστότητα που επικρατεί στο χώρο των media (κάποιοι -όπως λέγεται- τον στηρίζουν μέχρι να εμφανισθεί στο προσκήνιο ο Ευ. Βενιζέλος),
- στην κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά,- στις πρωτοβουλίες του ξένου παράγοντα.
Κοινώς, δεν ξέρει από πού να «φυλαχθεί».Επειδή όμως η προσεχής εκλογική μάχη θα παιχθεί κυρίως πάνω στις ηγεσίες παρά στα φθαρμένα κόμματα, το Μαξίμου έχει ως κύριο μέλημα να προστατέψει την εικόνα του κ. Καραμανλή, που αποτελεί το ισχυρότερο πολιτικό κεφάλαιο της Ν.Δ. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί δίπλα στους πολίτες τους επόμενους μήνες παρά την αντίξοη συγκυρία, με στοχευμένες επισκέψεις στην περιφέρεια.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί στο Μαξίμου ένας μηχανισμός «έγκαιρης προειδοποίησης» για να προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους λάθη υπουργείων ή δημόσιων οργανισμών που προκαλούν αχρείαστο πολιτικό κόστος και αποσπούν την κυβέρνηση από τα κρίσιμα θέματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ