Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι αστυνομικοί που μετείχαν στην κοινή διαμαρτυρία των εργαζομένων, για την προώθηση των δικαίων αιτημάτων των αστυνομικών κατά τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. είχαν Άγιο και σήμερα δεν θρηνούμε θύματα.
Για την έκρυθμη όμως αυτή κατάσταση και το ότι οι διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά αστυνομικοί διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο ζωής, υπάρχουν ΕΥΘΥΝΕΣ.
Ποιο συγκεκριμένα κατά την κοινή διαμαρτυρία – πορεία οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο τέλος αυτής. Επειδή δε έγινε γνωστό ότι μια ομάδα αντιεξουσιαστών ευρισκόμενη στο γύρω χώρο της ΚΑΜΑΡΑΣ επιτίθεται στους διαδηλωτές, θεωρήθηκε φρόνιμο από πλευράς του προεδρείου της Ομοσπονδίας να ζητηθεί από τον μοναδικό αστυνομικό – αξιωματικό εν υπηρεσία που ευρίσκετο στο τέλος της πορείας να ενημερώσει το R/T κέντρο της Αστυνομίας για τον ενδεχόμενο αυτό κίνδυνο και να αποσταλεί αστυνομική δύναμη προς προστασία.
Άλλωστε αυτό (το τέλος κάθε πορείας ακολουθείται από αστυνομική δύναμη), είναι σχεδιασμένο και δεδομένο.
Πράγματι ο αναφερόμενος Αξιωματικός επικοινώνησε αμέσως με το R/T κέντρο και γνωστοποίησε το σχετικό αίτημα.
Το όλο σώμα των διαμαρτυρομένων εν τω μεταξύ άρχισε να προχωρά, το αυτό έγινε και από πλευράς των διαμαρτυρομένων αστυνομικών χωρίς όμως να υπάρξει ένα σημάδι διασφάλισής τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί πριν πλησιάσουν στο ύψος της ΚΑΜΑΡΑΣ, κινούμενοι ως όλοι επί της Εγνατίας οδού, έγιναν δέκτες ύβρεων από μια ομάδα αντιεξουσιαστών που δεν υπερέβαιναν τους πενήντα.
Προς αυτής της κατάστασης η πορεία των αστυνομικών διακόπηκε για την αποφυγή δυσμενέστερων καταστάσεων.
Για το όλο παραπάνω σκηνικό ήταν ενημερωμένο το R/T κέντρο, καθόσον πέραν της προφορικής ενημέρωσής μας υπάρχει στο σημείο αυτό βίντεο – κάμερα. Μολονότι όμως παρήλθε αρκετό χρονικό διάστημα ουδεμία βοήθεια υπήρξε.
Προ αυτού οι αστυνομικοί και για να μην αποκοπούν τελείως από το υπόλοιπο σώμα των διαμαρτυρομένων (προπορευόταν Λιμενικοί), κινήθηκαν στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος της Εγνατίας. Τότε ακριβώς δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα των αντιεξουσιαστών και μια ομοβροντία από πέτρες ρίχθηκε κατά των αστυνομικών. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και από θαύμα δεν υπήρξαν νεκροί, καθόσον ο καταιγισμός ήταν έντονος, οι πέτρες μεγάλες, η απόσταση μικρή και ο στόχος τα κεφάλια των αστυνομικών. Προ αυτής της κατάστασης οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί υποχώρησαν σε αρκετή απόσταση. Το γεγονός αυτό, ως φαίνεται , ενεθάρρυνε και ενίσχυε την μανία αυτών με αποτέλεσμα να κινηθούν και πάλι κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί διαβλέποντας τον άμεσο κίνδυνο και μη έχοντας άλλα περιθώρια εφόρμησαν κατά των αντιεξουσιαστών οι οποίοι εξαφανίσθηκαν στα στενά των δρόμων όπισθεν της ΚΑΜΑΡΑΣ.
Η κατάσταση αυτή διήρκησε πάνω από 15 λεπτά, σε απόσταση δε 100 μέτρα περίπου από την ΚΑΜΑΡΑ βρισκόταν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) οι οποίες ουδεμία εντολή έλαβαν να προστρέξουν σε βοήθεια. Μόνο όταν εξέλιπε κάθε κίνδυνος και οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί ανάγκασαν τους αντιεξουσιαστές να εξαφανισθούν στα στενά των δρόμων όπισθεν της ΚΑΜΑΡΑΣ, τότε άρχισε να κινείται μία αστυνομική δύναμη.
Βεβαίως κρίνουμε ότι αυτό ήταν για το θεαθήναι. Σημειωτέων και πάλι ότι όσα διαδραματίζονταν ήταν ορατά από το Κέντρο.
Τι συνέβη λοιπόν και δεν δόθηκαν οι δέουσες εντολές για την διασφάλιση των διαμαρτυρομένων αστυνομικών για τα δίκαια αιτήματα όλων, όταν μάλιστα και οι ίδιοι το απαίτησαν;
Καθαρά πράγματα δύο τινά συνέβησαν: Το πρώτο το οποίο η Ομοσπονδία θεωρεί βέβαιο είναι ότι, ο επικεφαλής των μέτρων άφησε επίτηδες τους αστυνομικούς να εκτεθούν για πολλούς λόγους και βεβαίως με την άρρωστη σκέψη, ότι εφόσον οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί δεχθούν επίθεση θα διέλυαν την διαμαρτυρία τους και το δεύτερο, το οποίο δεν υιοθετεί η Ομοσπονδία, πλην όμως έλαβε έντονη διάσταση, ότι το όλο σκηνικό ήταν κατευθυνόμενο και οργανωμένο.
Όπως και να έχει όμως το ζήτημα εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, χωρίς βεβαίως να παραλείπεται η ευθύνη του επικεφαλής των μέτρων είναι ότι υπήρξε κίνδυνος ζωής των συναδέλφων και για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία απαιτεί: α) Την άμεση παραίτηση του επικεφαλής των μέτρων και β) την παρέμβαση της τοπικής Εισαγγελικής Αρχής, με τη σημείωση ότι ευθύς αμέσως θα καταθέσει ανάλογη μηνυτήρια αναφορά.
Τέλος καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Χώρας να λάβουν θέση για το ανησυχητικό και επικίνδυνο αυτό περιστατικό, για τους μετέχοντες αστυνομικούς στη κοινή διαμαρτυρία των εργαζομένων, αλλά και τη δημοκρατία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ