Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ Π.Ο.ΑΣ.Υ-Π.Ο.ΑΞΙΑ.Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.-Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ-Ε,Α,Π.Σ.-Π.Ε.Α.Λ.Σ.

Εμείς, οι Αστυνομικοί, οι Πυροσβέστες και οι Λιμενικοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2008, στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυ-ρόμαστε και διατρανώνουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή μας για την δυσλειτουργία των Οργανισμών μας, αλλά και την περιθωριοποίησή μας ως εργαζομένων.
Είναι αλήθεια ότι με περίσσεια ψυχής και δυνάμεων οι αστυνομικοί –πυροσβέστες και λιμενικοί όλη αυτή τη περίοδο έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους στον αγώνα εναντίον των φαινομένων της εγκληματικότητας και των πυρκαϊών.
Παρά τη μεγάλη έλλειψη δύναμης που αγγίζει έως και το 35% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης των Οργανισμών μας, τη μη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας όπου
και εκεί που επιχειρήθηκε δεν είχε αποτέλεσμα, την έλλειψη και μη ανανέωση σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, την ελλειπή εκπαίδευση, τη μη διασφάλιση μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος με την ανεπαρκή επάνδρωση των περιπολιών και τη μη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια,συνεχίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειές μας ώστε οι Οργανισμοί μας να μην καταστούν αναποτελεσματικοί προσδοκώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Σε μια περίοδο μάλιστα που και η ηθική αναγνώριση της προσφοράς των αστυνομικών – πυροσβεστών – λιμενικών είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε να μη καμφθεί το φρόνημα τους, είναι αδιανόητη η όποια « διακίνηση» στις μέρες μας «πρωτοβουλιών» για κατάργηση ή έκπτωση των μέχρι σήμερα κατακτήσεων που διασφαλίζουν μια εργασιακή αξιοπρέπεια.
Ενέργειες που τείνουν να οδηγήσουν εργασιακές σχέσεις σε παρελθούσες εποχές, διαταράσσουν το εσωτερικό των Οργανισμών μας και προκαλούν τον ιδιαίτερο προβληματισμό της Ελληνικής κοινωνίας, διότι σε όλους γίνεται αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί σύγχρονες μεταρρυθμίσεις που δε γίνονται με αναχρονιστικές μεθόδους και συνταγές του παρελθόντος.
Ο αστυνομικός ο πυροσβέστης και ο λιμενικός, πλέον, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε δεύτερη και τρίτη δουλειά, γεγονός που ως είναι αντιληπτό αποβαίνει σε βάρος της κύριας εργασίας – αποστολής τους.
Ειδικά δε αυτήν τη κατάσταση την βιώνουν δυσμενέστερα οι νέοι και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί- πυροσβέστες – λιμενικοί με βασικούς μισθούς χαμηλότερους του ανειδίκευτου εργάτη που το άναρχο και άδικο μισθολογικό καθεστώς τους οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται .
Για την αναστροφή αυτής της άσχημης κατάστασης απαιτούμε :
- Πραγματική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.
- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
- Εφοδιασμό με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
- Εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
- Αναγνώριση της εργασίας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής.
- Αναβάθμιση της εκπαίδευσης
- Αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών - Με ένα δίκαιο και αδιάβλητο σύστημα που θα παρέχει όλα τα εχέγγυα της ανάδειξης - ανέλιξης των άξιων και ικανών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αναγκαιότητα προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας αλλά και θεσμοθέτησης ενός δίκαιου μισθολογίου, γιατί :
Διερχόμαστε το έκτο (6) έτος που οι οικονομικές απολαβές μας είναι καθηλωμένες και δια της μεθόδου της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής μας οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και στην περιθωριοποίηση. Ο βασικός μισθός του νέου αστυφύλακα-πυροσβέστη –λιμενικού είναι 670 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η κατά τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007 απώλεια του εισοδήματος υπερέβη συνολικά το 9,5%. Απώλεια, η οποία είναι μεγαλύτερη, αν υπολογιστούν και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως ο πραγματικός πληθωρισμός, η ακρίβεια, η μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου κ.λ.π.
Ως εκ τούτου η χορηγηθείσα από 1-1-2008 εισοδηματική πολιτική 2,5% και επιπλέον 2% από 1- 10- 08, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας , καθόσον αυτές οι αυξήσεις δεν ισχύουν για τον αστυνομικό-πυροσβέστη –λιμενικό , λόγω του ευτελούς βασικού μισθού , βάσει του οποίου υπολογίζεται η αύξηση που δίδεται. Στην πραγματικότητα η αύξηση αυτή είναι μόλις 1,3% από 1-1-08 και καταλήγει να είναι 3% από 1-10-08. Έτσι αυτός για ακόμη ένα έτος θα γίνει φτωχότερος και η συνολική απώλεια του εισοδήματός του θα ξεπεράσει το 11%!
Επιβάλλεται επομένως μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας, ειδικότερα των νέων αστυφυλάκων-λιμενοφυλάκων-πυροσβεστών-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.
Με αφετηρία τον Β.Μ. του αστυφύλακα- -πυροσβέστη- λιμενοφύλακα (Λοχία) και ιεραρχία σχέση κλίμακας 1 προς 3 από τον Αστυφύλακα (Λοχία) έως Αντιστράτηγο (Αρχηγό-ΓΕΕΘΑ).
Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση,
Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων,
Με εισαγωγικό μισθό του νέου Αστυφύλακα, Λιμενοφύλακα, Πυροσβέστη τα 1.350 €,
Με θεσμοθέτηση:
α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.
β. Ποσοστού 10% στο Βασικό Μισθό επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
γ. Επιδόματος σπουδών-πτυχίων και
δ. Επέκτασης του ήδη χορηγούμενου επιδόματος πληροφορικής σε όλους τους χρήστες –χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Επίσης, οι αποζημιώσεις για την πέραν του πενθημέρου εργασία αλλά και τη νυχτερινή απασχόληση βρίσκονται καθηλωμένες στα ίδια ποσά από το 2002 και για αυτό επιτακτική καθίσταται η ανάγκη αναπροσαρμογής τους.
Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας απαιτούν την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που δυσχεραίνουν το έργο αυτών αλλά και των Οργανισμών που υπηρετούν ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν απρόσκοπτα τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη, τη ζωή, την τιμή και τη περιουσία του.

Στο αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη δε χωρούν εκπτώσεις !
Θεσσαλονίκη, 06/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ