Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΑΣΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ (15/01/09)

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι.

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και συμμετέχετε στο συλλαλητήριό μας για να ενώσουμε τις φωνές μας και να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί το μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ από όπου αυτή και αν προέρχεται.
Πρέπει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να φανούμε αληθινοί και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, από τη δική του πλευρά, με το δικό του τρόπο να συμβάλει στον αγώνα μας, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια μίζερη αστυνομική πραγματικότητα.
Πρέπει να συμβάλλουμε για να αλλάξει πορεία ο αστυνομικός οργανισμός μας.
Να μπει σε μια τροχιά εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού, με σεβασμό στην αρχή ότι οι νόμοι υπάρχουν για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι για τους νόμους.
Στις μέρες μας που οι ισχυροί της γης καταδυναστεύουν ανελέητα τους λαούς.
Στις μέρες μας, που εδώ κοντά στη χώρα μας, εξαιτίας τους χύνεται πολύ αίμα, με απώλειες ανθρώπινων ζωών, «τυχαίνει» και στη χώρα μας να έχει χυθεί αίμα.
Χάθηκε άδικα ο 16χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του, ο νεαρός συνάδελφός μας Διαμαντής Μαντζούνης, ως απόρροια της ανεξέλεγκτης βίας. Μας είπαν να μην κάνουμε συμψηφισμούς και έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά η αλήθεια είναι μια. Και τα δυο γεγονότα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Τη βία.
Ήταν δυο συγκλονιστικά γεγονότα, που οδήγησαν τον εργασιακό μας χώρο πολλά χρόνια πίσω, αλλά και τη χώρα μας σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια.
Μπροστά σε αυτές τις οδυνηρές για το χώρο μας εξελίξεις, η Ομοσπονδία μας δεν σιώπησε. Δεν κινήθηκε συντεχνιακά, ούτε εξυπηρέτησε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται και υπενθύμισε στους κρατούντες ότι από συστάσεώς της αγωνίζεται για μια αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο.
Η Ομοσπονδία μας έχει ανοικτό μέτωπο με τα κρούσματα αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Ήταν εκείνη που είχε ζητήσει τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων πριν από πολλά χρόνια και έχει να παρουσιάσει δεκάδες προτάσεων και ιδεών για τον εκδημοκρατισμό, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συνόλου των αστυνομικών υπηρεσιών.
Συντάξαμε και παρουσιάσαμε συγκεκριμένο αντιρατσιστικό χάρτη, ενώ τολμήσαμε να ζητήσουμε, με συγκεκριμένο πλαίσιο , ακόμα και την ένταξη αλλοδαπών στο αστυνομικό σώμα. Το ίδιο πράγμα, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε τέθηκε στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ από τον ίδιο τον Αρχηγό της ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησής του εδώ στην Αθήνα πέρυσι, αλλά η ηγεσία μας δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στο σημαντικό αυτό ζήτημα .

Καθιερώσαμε την 9η Οκτωβρίου ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ, ζητήσαμε να συσταθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, κάτι αντίστοιχο με το έργο του Συνήγορου του πολίτη, διοργανώσαμε ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την άνοιξη του 2007, στον τελικό του Champions League στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», ενώ με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκαν και στο παρελθόν συνάδελφοί μας των ειδικών υπηρεσιών και των αστυνομικών τμημάτων κάναμε διάβημα στον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, καταγγέλλοντας την επικίνδυνη τακτική που οδηγούσε στη διάρρηξη των σχέσεων κοινωνίας και αστυνομίας.
Τολμήσαμε επίσης να διοργανώσουμε ημερίδα με θέμα «το συνδικαλιστικό κίνημα και οι σύγχρονες μορφές αγώνα στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης», όπου τονίσαμε ότι πρέπει να εκδοθεί κατ’ επιταγή του συντάγματος σχετικός νόμος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Και βέβαια στα συνέδριά μας θέτουμε επιτακτικά τα τελευταία χρόνια το πανθομολογούμενο αίτημά μας για «Αλλαγή της νοοτροπίας και αντίληψης στην δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι είναι φανερό ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής. Η προ διετίας κατατεθείσα πρότασή μας για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με το κυρίαρχο ερώτημα «ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ» απασχολεί ήδη τον πολιτικό κόσμο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η νέα χρονιά, το 2009, παρά τα αρνητικά σύννεφα που συγκεντρώθηκαν πάνω από τον Οργανισμό μας, θα μας φέρει τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι Φίλοι και φίλες Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Είναι περιττό να αναφερθούμε στην αναγκαιότητα του αστυνομικού θεσμού και ότι δεν νοείται Δημοκρατία χωρίς Αστυνομία , καθώς θεσμικός της ρόλος είναι η περιφρούρηση των συνθηκών για την απρόσκοπτη λειτουργία των αρχών της δημοκρατίας.
Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι η αβεβαιότητα και η σύγχυση που διακατέχει μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που εφαρμόστηκαν για την αστυνομία τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό και με τα όσα «ιδεολογήματα» διακινούνται εναντίον μας από τις βαμμένες με αίμα αστυνομικών, τρομοκρατικές προκηρύξεις, ζητούν απάντηση από όλους μας.
Οι πολίτες θέλουν μια αστυνομία φιλική προς αυτούς.
Οι πολίτες θέλουν μια επαγγελματική αστυνομία , που να εμπνέει εμπιστοσύνη και να αποκρούει τη βία από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Και από την άλλη , ο πολίτης οφείλει να σέβεται τον αστυνομικό θεσμό. Οφείλει να καταδικάσει το ρατσιστικό σύνθημα «Μπάτσοι – Γουρούνια – Δολοφόνοι» . Δεν μπορούμε από τη μία να προπηλακίζουμε τους αστυνομικούς και από την άλλη να προστρέχουμε σε αυτούς όταν τους χρειαζόμαστε .
Για αυτό πρωταρχικό μέλημα όλων, της συντεταγμένης πολιτείας, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων λέμε χρόνια τώρα, ότι είναι η θωράκιση αυτού του θεσμού κατά τον καλύτερο τρόπο, για μια λειτουργία του αστυνομικού μέσα σε απόλυτα επαγγελματικά πλαίσια, με διαφανείς όρους λειτουργίας, και αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως Ομοσπονδία πετύχαμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, σκληρά εργαζόμενοι και ισχνά αμειβόμενοι, είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου, άντρες και γυναίκες με ευαισθησίες, αναζητήσεις, ανησυχίες σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής δράσης και έκφρασης. Ταυτόχρονα όμως, επιφορτισμένοι με το άχαρο συχνά, αλλά ιερό και απαραίτητο για τις σύγχρονες δημοκρατίες καθήκον της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της περιφρούρησης των υπέρτατων αγαθών ( ζωή, τιμή, περιουσία ) των συμπολιτών μας.
Εκ των πραγμάτων οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια μας.
Οι αστυνομικοί είναι εκείνοι που καλούνται πρώτοι να αντιμετωπίσουν την οικτρή κοινωνική πραγματικότητα κυρίως λόγω της φύσεως του λειτουργήματός μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κακοποιό, τον αδίστακτο εγκληματία, αλλά από την άλλη και δίπλα σε φτωχούς, σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, σε απόκληρους της ζωής, σε μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη μέρα στη χώρα μας. Εκ των πραγμάτων είμαστε κοντά στον ανθρώπινο πόνο και γνωρίζουμε πόσο πονά το άδικο και η απάνθρωπη συμπεριφορά.

Με αυτές τις σκέψεις, κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και να σας ζητήσω να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Κάναμε σήμερα αυτήν την αρχή από εδώ από την Πλατεία Συντάγματος, γνωρίζοντας ότι το εγχείρημά μας είναι δύσκολο. Επισημαίνουμε όμως, ότι η ΠΟΑΣΥ αγωνίστηκε ενάντια σε κατεστημένες λογικές σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα, γνωρίζοντας ότι έχει στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας και βεβαίως το σύνολο των συναδέλφων μας, που προσβλέπουν και στηρίζουν το συνδικαλιστικό ακηδεμόνευτο αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ