Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Δεν του βγαίνουν τα κουκιά << ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ >>

Μπορεί η εκλογολογία να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα των ημερών μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ., όμως οι πιο ψύχραιμοι από αυτούς δεν προβλέπουν κάλπες.
Κι αυτό για δύο λόγους:
* Οι αριθμοί των γκάλοπ δεν βγαίνουν.
* Κίνηση για πρόωρες εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης μπορεί να αποβεί καταστροφική, όχι μόνο σε ποσοστά για τη Ν.Δ. αλλά και για την υστεροφημία του πρωθυπουργού.
1 Οι αναλύσεις που γίνονται στο γαλάζιο πολιτικό επιτελείο με βάση τα αποτελέσματα ειδικών μετρήσεων που οι ίδιοι έχουν παραγγείλει δείχνουν ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα την εκλογική ήττα της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σταθεροποιημένο σε ένα ποσοστό που φθάνει -με βάση τις αναγωγές που κάνουν οι γαλάζιοι αναλυτές- στο 38% και παρέμεινε σταθερό ακόμη και μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Η μικρή μείωση της ψαλίδας οφείλεται μόνο στην αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ.
Οι ίδιοι εκλογολόγοι αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει, και ότι για να έχει πτώση στις δυνάμεις του πρέπει να συμβούν πολλά στο εσωτερικό του.
Το ποσοστό της Ν.Δ. εκτιμάται αυτή τη στιγμή στο 34-35%. Η μεγάλη δεξαμενή είναι το 15% περίπου εκείνων που την ψήφισαν το 2007 και τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι (ένα σημαντικό ποσοστό των οπαδών της, 8-10%, δηλώνει ότι έχει ήδη μετακινηθεί σε αλλα κόμματα).
Ακόμη κι αν η Ν.Δ. κερδίσει τους αναποφάσιστους δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου, κίνηση πρόωρων εκλογών φαντάζει εντελώς τυχοδιωκτική, αφού ακόμη κι αν φανεί ότι κλείνει η ψαλίδα είναι εντελώς αβέβαιο το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι αν η Ν.Δ. επιχειρήσει να προβάλει το δίλημμα «ή εμείς ή ακυβερνησία».
2 Πολλοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει προσφυγή στις κάλπες ώστε να αποφύγει τα χειρότερα που έρχονται στην οικονομία. Κορυφαίοι, όμως, υπουργοί αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα πάσχει.
«Αν κερδίσει η Ν.Δ. πάλι αυτός θα διαχειριστεί τα δύσκολα, και χωρίς να έχει να πει τίποτα. Αν χάσει, θα είναι η χειρότερη έξοδος που μπορεί να κάνει, αφού θα δείξει ότι επιλέγει το δρόμο της φυγής εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής κρίσης», όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος.
3 Τον Μάρτιο θα κριθεί αν η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπει σε επιτήρηση (πράγμα πολύ πιθανό). Προκήρυξη εκλογών με επιτήρηση, όμως, είναι δύο πράγματα που δύσκολα συνδυάζονται.
4 Πρόωρες κάλπες μπορούν να στηθούν μόνο αν προκύψει μια τόσο σοβαρή κρίση την οποία η κυβέρνηση θα αδυνατεί να διαχειριστεί -δεν θα πρόκειται για επιλογή του Κ. Καραμανλή- ή αν θα χαθεί η πλειοψηφία του στη Βουλή, πράγμα δύσκολο, αφού ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το ρόλο του «αποστάτη».
-Τότε, προς τι όλα τα μέτρα που παίρνονται, αν ο πρωθυπουργός δεν έχει ως στόχο να πάει σε εκλογές;
-Επιδίωξή του είναι να ανακτήσει ξανά την πρωτοβουλία που θα του δώσει την ευχέρεια να ελέγχει τις εξελίξεις.
*Η στροφή στην οικονομική πολιτική και η ανάθεση άτυπης αντιπροεδρίας στον Γ. Σουφλιά σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα έχει στόχο την ανάκαμψη, η οποία ευελπιστούν ότι θα αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές.
«Αν είμαστε κοντά με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν υπολειπόμαστε γύρω στις δύο μονάδες, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το 1999 προηγηθήκαμε τρεις μονάδες και το 2000 στις εθνικές εκλογές κέρδισε ο Σημίτης», θυμίζει υπουργός ο οποίος βλέπει κάλπες το 2010 με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Η «επιχείρηση ανάκαμψης» περνάει μέσα από κινήσεις σε πολλά μέτωπα:
*Στα αγροτικά το Μαξίμου ευελπιστεί ότι οι παροχές σταδιακά θα λειτουργήσουν και ότι το μέτωπο θα εξασθενήσει. Επίσης θα αρχίσουν να συζητιούνται επιμέρους θέματα θεσμικού χαρακτήρα και αναμένονται κι άλλες ανακοινώσεις. Ομως, δύσκολα θα αυξηθεί το ποσό των χρημάτων που τώρα διατίθεται.
*Στα υπόλοιπα κοινωνικά μέτωπα οι «γαλάζιοι» πιστεύουν ότι τα μετρα για τους ανέργους θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο κατάργησης του τεκμαρτού φόρου για επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν λύσεις με βάση το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ γνωρίζουν ότι τα δύσκολα στην οικονομία δεν έχουν έλθει ακόμη.
*Στην Παιδεία, η συζήτηση για αλλαγές στο λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει θετικά σε γονείς και μαθητές, το ίδιο και η μείωση της θητείας.
*Αν γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός εξασφαλίσει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, πιστεύεται ότι τα πλάνα με τον Ομπάμα θα του δώσουν μερικούς πόντους.
*Η επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης της Siemens θεωρούν βέβαιο ότι θα πλήξει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.
*Το σχέδιο προβλέπει και διαφορετικό ρόλο για τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την τακτική να παρακολουθεί από μακριά και να μην παρεμβαίνει. Η παρουσία του, μάλιστα, στα γραφεία του «Ελεύθερου Τύπου» δείχνει ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική και απέναντι στα ΜΜΕ, ιδίως τα φιλοκυβερνητικά.
*Στη Ν.Δ. όλοι πια ομολογούν ότι οι καλές μέρες έχουν περάσει. Στην προσπάθεια να ξαναμπούν στο παιχνίδι ποντάρουν και στο απρόοπτο, το οποίο, όμως, έχουν συνείδηση πως, όταν προκύψει, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πλήξει την κυβέρνηση παρά τους αντιπάλους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ