Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.ΑΣ.Υ

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» (Σταδίου 22, Αθήνα), το πρώτο για το νέο έτος Τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού έγινε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό μας κίνημα, σε μια άκρως ανησυχητική για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας περίοδο και υπό το βάρος της ανασφάλειας που βιώνουν όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας, αποφασίστηκε η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ασχοληθεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα απερίσπαστο στον αγώνα για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που απαξιώνουν την Ελληνική Αστυνομία και αφήνουν απροστάτευτο τον συνάδελφό μας στους ποικιλώνυμους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισαν να προχωρήσει η Ομοσπονδία, ανεξάρτητα από την πολεμική που δέχεται από μεμονωμένους «συναδέλφους» και εκπροσώπους ενώσεων, στη διοργάνωση Έκτακτου Εκλογικού Συνεδρίου το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, με στόχο την δρομολόγηση σειράς αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την προώθηση του διεκδικητικού πλαισίου που είχε καθοριστεί από το προηγούμενο ακόμα συνέδριο και το οποίο σχεδόν στο σύνολό του παραμένει σε ισχύ.
Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, να δοθεί τέλος στην υποκρισία εκείνων που κόπτονται για το συνδικαλισμό και με τις πράξεις τους υπονομεύουν τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, ήταν το σαφές μήνυμα των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων προς το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου που ακολούθησε, τονίστηκε ότι η Ομοσπονδία παρά το βρώμικο πόλεμο που δέχεται όχι μόνο στάθηκε όρθια, αλλά με αφορμή και τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου και τις άνανδρες δολοφονικές επιθέσεις κατά των συναδέλφων μας από τους λεγόμενους τρομοκράτες, έδωσε εξετάσεις, βγάζοντας ασπροπρόσωπο τόσο το ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό μας κίνημα, όσο και τον εργαζόμενο συνάδελφό μας αστυνομικό, τον οποίο κάποιοι θέλουν να είναι περιθωριοποιημένος, ανεκπαίδευτος και άβουλο όργανο ενός στυγνού μηχανισμού καταστολής.
Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει την ελληνική κοινωνία ότι αγωνίζεται για μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και δεν θα αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Με αφορμή δε τις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε την συμπαράστασή της στον Έλληνα αγρότη, που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια και κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα με διάλογο και όχι με μεθόδους καταστολής των λαϊκών αγώνων.
Kατά τη συζήτηση που θα γίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 2 Φεβρουαρίου σχετικά με την πρότασή μας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Ελληνική Αστυνομία, η Ομοσπονδία καλεί και πάλι όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην έναρξη ενός σοβαρού και αποτελεσματικού διαλόγου με στόχο την επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου απηύθυναν ο υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Γραμματέας Συνδικαλισμού κ. Κώστας Κόλλιας, ο Πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Χάρης Καστανίδης, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής κ. Αντώνης Σκυλάκος, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτης Πλούμης, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΛΑΟΣ κ. Απόστολος Μπαμίχας, ενώ τις θέσεις των πολιτικών νεολαιών για την Ελληνική Αστυνομία, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας, παρουσίασαν οι κ.κ. Κώστας Πανταζής (Νεολαία ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (Νεολαία ΛΑΟΣ), με τους οποίους η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις συναντήσεις για μια πληρέστερη αμοιβαία ενημέρωση. Ειδικότερα:

Ο καθηγητής υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες του γενικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο ρόλο του ενοποιημένου υπουργείου, τονίζοντας ότι η θέσπιση της θέσης αναπληρωτή υπουργού συμβολίζει πολλά και σηματοδοτεί την αναβάθμιση που πρέπει να γίνει στο θέμα της δημόσιας τάξης. Αναφέρθηκε δε στο τριετές πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας, τις οποίες χαρακτήρισε δίκαιες και ευπρόσδεκτες, ενώ ευχαρίστησε όλους για την προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόσθεσε, δε ότι η κυβέρνηση παρά την οικονομική κρίση θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αστυνομικών.
Ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα της Ομοσπονδίας μας και είπε ότι οι πόρτες του κόμματος είναι πάντα ανοικτές, ενώ ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Κόλλιας, αναφέρθηκε στην ίδρυση του συνδικαλιστικού κινήματος στα Σώματα Ασφαλείας, τονίζοντας ότι αυτό έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου», γνωρίζοντας από κοντά και προσωπικά την αγωνία των πρωτοπόρων συνδικαλιστών. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία δραματικά γεγονότα είπε ότι αντλήσαμε όλοι πολλά μηνύματα, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων. Αναφέρθηκε δε στις ευνοϊκές αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για το αστυνομικό προσωπικό, αλλά και στο τριετές πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. «Εμείς δε ξεχνάμε ποτέ τον δημοκρατικό ρόλο των ένστολων δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς δε ξεχνάμε ποτέ ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη στοργή, φροντίδα και στήριξη και μέσα από το λόγο μας, αλλά πρωτίστως μέσα από τις πράξει μας», τόνισε.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης διατύπωσε μερικές ιδέες και προτάσεις για την ΕΛ.ΑΣ. επιζητώντας επίσης το διάλογο για την ουσιαστική ανασυγκρότησή της, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξαναστοχαστούμε πάνω στη φύση, την αποστολή και τη δράση των Σωμάτων ασφάλειας». Ανέφερε δε με έμφαση «τι δεν θέλουμε». Δεν θέλουμε ανεκπαίδευτα στελέχη, στελέχη που βρίσκονται επί ώρες στους δρόμους χωρίς τη σύμπραξη και στήριξη των ανωτάτων κλιμακίων, δεν θέλουμε μια αστυνομία που να διευρύνει την απόσταση από τους Έλληνες πολίτες, κ.λπ.
Μιλώντας για το νέο μοντέλο της αστυνομίας, ανέφερε ότι είναι επαρκές αριθμητικά το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά απαιτούνται ριζικές τομές στα ζητήματα της χάραξης της αντεγκληματικής πολιτικής (δημιουργία Ινστιτούτου), της εκπαίδευσης (Ακαδημία και περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα), της δομής και της διάρθρωσης (δημιουργία στο πλαίσιο της ισχυρής περιφερειακής αυτοδιοίκησης ισχυρών περιφερειακών αρχηγείων), την ανάδειξη της ηγεσίας (συνολική αξιοκρατική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, εξεταστική επιτροπή της βουλής κ.λπ.).
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλάκος, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο καταδίκης της βίας, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές μορφές βίας και προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα προκαλέσουν νέες κοινωνικές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία ως κατασταλτικός μηχανισμός.
Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτης Πλούμης χαρακτήρισε νηφάλιο τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η ΠΟΑΣΥ να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της επιδιώκει το πισωγύρισμα της ΕΛ.ΑΣ. στην περίοδο της «Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής». Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης της ΠΟΑΣΥ για τη διακομματική επιτροπή, που υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα άλλα κόμματα να μην υπονομεύσουν τη σύστασή της.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ κ. Απόστολος Μπαμίχας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή όπως είπε δεν εξασφαλίζει στον αστυνομικό της αναγκαίες προϋποθέσεις (εκπαίδευση, υποδομή, λέσχες, τεχνικά εφόδια κ.λπ.) για την εκτέλεση της αποστολής του και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της πολιτείας, τονίζοντας ότι έχει μετατρέψει την αστυνομία σε σάκο του μποξ για την εκτόνωση της κοινωνίας.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια τα στελέχη των νεολαιών των κομμάτων. Εκ μέρους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κώστας Πανταζής είπε ότι είναι έντονα προβληματισμένος για όσα συνέβησαν το Δεκέμβριο, απέδωσε δε την αγανάκτηση της νεολαίας στην απόγνωση που προκαλούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα. Ζήτησε να υπάρξει διάλογος και συμφώνησε με τις θέσεις που ανέπτυξε για την αστυνομία ο κ. Καστανίδης.
Ο εκπρόσωπος της νεολαίας του Συνασπισμού Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε αναδρομή σε μια σειρά τραγικών συμβάντων με θύματα πολίτες που έχασαν τη ζωή τους είτε τραυματίστηκαν από αστυνομικούς για να υποστηρίξει ότι υπάρχει αστυνομική αυθαιρεσία. Καυτηρίασε έντονα τις κυβερνητικές πολιτικές που όπως είπε δεν ασχολούνται με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και ζήτησε την άμεση αποστρατικοποίησή της καθώς και την πλήρη συνδικαλιστική ελευθερία των αστυνομικών.
Ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΛΑΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι η πολιτεία δεν θωρακίζει την αστυνομία για να επιτελέσει το έργο της αναφορικά με την πάταξη της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί ο τομέας της εκπαίδευσης και της υλικοτεχνικής υποδομής.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Γρηγόριος Αναγνώστου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Σπυράκος, πρώην στέλεχος του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Δημήτρης Γεωργατζής (ΠΟΑΞΙΑ), Γιώργος Πήλιουρας (ΠΟΕΥΠΣ), Φίλιππος Παντελεάκος (ΕΑΠΣ) και Γιώργος Δριβάκος (ΠΟΕΠΛΣ).
Την έναρξη των εργασιών τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι υπεύθυνοι για τα Σώματα Ασφαλείας του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Κατερινόπουλος και του ΚΚΕ Γιάννης Νάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημήτρης Παξινός και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Μπουλούκος, ο υποστράτηγος κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος και ο ταξίαρχος κ. Κων/νος Κορμάς, ο Καθηγητής του Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας κ. Χάρης Μπουκουβάλας, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κόνδος
Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Kιούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ