Βρυξέλλες, 27 Απριλίου 2009
Η Ελλάδα δεν εισάγει χοιρινό από Μεξικό.
Επιφυλακή αλλά όχι πανικό συνιστά ο ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης
Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων ζήτησε από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης, καθώς η επιδημία που ξεκίνησε από το Μεξικό και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία παραγωγών και καταναλωτών σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ο κ. Γκλαβάκης ζήτησε στοιχεία για τυχόν εισαγωγές χοιρινού κρέατος από το Μεξικό στην Ε.Ε., αν υπάρχουν βιομηχανίες μεταποίησης που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη και αν προτίθεται να πάρει μέτρα στήριξης για τους ευρωπαίους χοιροτρόφους.
Η γρίπη των χοίρων, είναι μια μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή αλλά η θνησιμότητα χαμηλή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ πολλές χώρες εμβολιάζουν τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει πως οι συναρμόδιες αρχές του Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να εξεταστούν τυχόν ύποπτα περιστατικά, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει έντονη κινητοποίηση για την ενημέρωση των πολιτών. Οι βασικοί τρόποι πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή χώρων μεγάλου συνωστισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γρίπη χοίρων δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης χοιρινού, αφού ο ιός εξουδετερώνεται περίπου στους 70°C, θερμοκρασία αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του μαγειρέματος.
Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων το ευρωπαϊκό στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούριο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, οι τρόποι πρόληψης είναι απλοί και η κατανάλωση χοιρινού δεν συνεπάγεται απολύτως κανένα κίνδυνο. Υπενθύμισε επίσης, ότι στην αντίστοιχη επιδημία της γρίπης των πουλερικών, ενώ δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα στην Ελλάδα, η κατανάλωση πουλερικών μειώθηκε κατά 80% φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Θα πρέπει λοιπόν στην παρούσα συγκυρία, να αποφευχθούν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές που θα βλάψουν τον κλάδο.
Η Ελλάδα δεν εισάγει χοιρινό από Μεξικό.
Επιφυλακή αλλά όχι πανικό συνιστά ο ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης
Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων ζήτησε από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης, καθώς η επιδημία που ξεκίνησε από το Μεξικό και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία παραγωγών και καταναλωτών σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ο κ. Γκλαβάκης ζήτησε στοιχεία για τυχόν εισαγωγές χοιρινού κρέατος από το Μεξικό στην Ε.Ε., αν υπάρχουν βιομηχανίες μεταποίησης που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη και αν προτίθεται να πάρει μέτρα στήριξης για τους ευρωπαίους χοιροτρόφους.
Η γρίπη των χοίρων, είναι μια μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή αλλά η θνησιμότητα χαμηλή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ πολλές χώρες εμβολιάζουν τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει πως οι συναρμόδιες αρχές του Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να εξεταστούν τυχόν ύποπτα περιστατικά, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει έντονη κινητοποίηση για την ενημέρωση των πολιτών. Οι βασικοί τρόποι πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή χώρων μεγάλου συνωστισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γρίπη χοίρων δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης χοιρινού, αφού ο ιός εξουδετερώνεται περίπου στους 70°C, θερμοκρασία αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του μαγειρέματος.
Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων το ευρωπαϊκό στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούριο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, οι τρόποι πρόληψης είναι απλοί και η κατανάλωση χοιρινού δεν συνεπάγεται απολύτως κανένα κίνδυνο. Υπενθύμισε επίσης, ότι στην αντίστοιχη επιδημία της γρίπης των πουλερικών, ενώ δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα στην Ελλάδα, η κατανάλωση πουλερικών μειώθηκε κατά 80% φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Θα πρέπει λοιπόν στην παρούσα συγκυρία, να αποφευχθούν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές που θα βλάψουν τον κλάδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ