Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Πάμε όπως παλιά...

Στην ...κορυφή πάτησε ο ΠΑΟΚ έπειτα από 174 αγωνιστικές και τόσο ο Φερνάντο Σάντος όσο και οι παίκτες του δεν θέλουν κατέβουν από κει. Ο αριθμός (μόλις 2) των πρωταθλημάτων που έχει κατακτήσει ο «δικέφαλος του Βορρά» ως τώρα, δεν φαίνεται να είναι ανάλογος με την ιστορία και την δυναμική του συλλόγου. Οι «ασπρόμαυροι» οιωνοί που υπάρχουν είναι θετικοί και στη Θεσσαλονίκη κάνουν μεγάλα όνειρα. Το gazzetta.gr έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και έψαξε τα κοινά σημεία που έχει το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος με τις ομάδες του ΠΑΟΚ που κατέκτησαν πρωταθλήματα το 1976 και το 1985.
Μόνο με ξένο προπονητή «δένει» η μαγιά
Οι ξένοι προπονητές έχουν γράψει τις περισσότερες «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο πρωταθλήματα οι προπονητές δεν ήταν Έλληνες. Αμφότεροι ήταν από την κεντρική Ευρώπη και το μόνο που έχει αλλάξει φέτος είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο. Η πρώτη «κούπα» για τους Θεσσαλονικείς ήρθε το 1976 με προπονητή τον Ούγγρο Γκιούλα Λόραντ και με εκπληκτικό ρεκόρ 21 νίκες και δύο ήττες. Ο εν λόγω προπονητής είναι ένας πραγματικός «θρύλος» για τον ΠΑΟΚ καθώς άφησε την πνοή του στον πάγκο της ομάδας σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το 1981. Σε ότι αφορά τον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ άφησε εξαιρετικές αναμνήσεις στην ομάδα του ΠΑΟΚ και κατάφερε να σηκώσει το δεύτερο βαρύτιμο τρόπαιο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης το 1985 με ρεκόρ 19 νίκες και τρεις ήττες. Από την πλευρά του ο Φερνάντο Σάντος έχει πολύ καλό βιογραφικό όπως και οι δύο παραπάνω προπονητές και η μόνη τους διαφορά φαίνεται να βρίσκεται στο σύστημα καθώς οι δύο πρώτοι ήταν λάτρεις του 4-4-2 ενώ ο Σάντος δείχνει προτίμηση στο 4-5-1. Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις αναγνωρίστηκαν από τον ...δύσκολο κόσμο του ΠΑΟΚ και έχουν τον σεβασμό του ενώ ο καθένας έφερε τις δικές του καινοτομίες που έφερε την ομάδα ένα βήμα μπροστά.
Παίκτες από την πρώην Γιουγκοσλαβία φέρνουν τίτλο...
Ασπροπρόσωπους έχει βγάλεις τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ έχει βγάλει αρκετές φορές η αγορά της ...άλλοτε Γιουγκοσλαβίας και είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο πρωταθλήματα προέρχονται από εκεί βασικοί θεμέλιοι ...λίθοι. Συγκεκριμένα το 1976 οι «ασπρόμαυροι» είχαν κάτω από την εστία τους τον Μλάντεν Φουρτούλα ο οποίος κατέβασε τα ρολά και δέχτηκε τα λιγότερα τέρματα εκείνη την χρονιά. Εννιά χρόνια αργότερα ο Ιβάν Γιούρισιτς αποτέλεσε έναν πραγματικό «βράχο» στην άμυνα της ομάδας και κατάφερε να αναχαιτίσει τις περισσότερες επιθέσεις των αντίπαλων επιθέσεων. Φέτος τον ρόλο του παίκτη που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα ψηλά φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς όπου έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία ως τώρα.
Δύο ξένοι αναλαμβάνουν... μπροστάρηδες
Ακόμα ένα κοινό σημείο των τριών ομάδων που συγκρίνουμε είναι ότι πάντοτε δύο ξένοι ποδοσφαιριστές ..οδηγούν την ομάδα. Στο πρώτο πρωτάθλημα ήταν ο τερματοφύλακας Φορτούλα και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νέτο Γκουερίνο. Το 1985 ήταν το δίδυμο που είχε έρθει από τον Ερυθρό Αστέρα Πάπριτσα και Γιούρισιτς. Στην φετινή ομάδα εκτός από τον Μουσλίμοβιτς ηγετικό ρόλο φαίνεται ότι παίρνει και ο Χιλιανός αμυντικός Πάμπλο Κοντρέρας.
Ο Κώστας Ιωσηφίδης κοινός παρανομαστής από το 1976
Την δική του ιστορία γράφει στον ΠΑΟΚ ο Κώστας Ιωσηφίδης καθώς είναι ένας πιστός στρατιώτης του «δικεφάλου» για πάρα πολλά χρόνια και κατάφερε να σηκώσει και τα δύο πρωταθλήματα ως ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος όμως θέλει να σηκώσει και το...τρίτο αφού παραμένει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και την υπηρετεί από το πόστο του γενικού αρχηγού.
Του...μπα!
Αυτό βέβαια που δεν έχει αλλάξει είναι η έδρα του ΠΑΟΚ , η θρυλική Τούμπα που από την δεκαετία του 70΄ αποτελεί ίσως την πιο «καυτή» έδρα των Ελληνικών γηπέδων. Έτσι όπως οι Λοράντ και Σκότσικ έπαιζαν με ...δώδεκα παίκτες, το ίδιο πλεονέκτημα φαίνεται ότι έχει και φέτος ο Φερνάντο Σάντος. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η χωρητικότητα του γηπέδου καθώς πλέον δεν χωράει 45.000 όπως παλιότερα καθώς με την δημιουργία κάποιων νέων ζωνών ασφαλείας και η τοποθέτηση καθισμάτων μείωσε την χωρητικότητα σε 28.701. Το ρεκόρ του γηπέδου σημειώθηκε σε παιχνίδι με την ΑΕΚ στις 19/12/1976 όπου κόπηκαν 45.252 εισιτήρια.
Δύο συνονόματοι φέρνουν ...πρωτάθλημα
Το μικρό...μπέρδεμα που δημιουργείται όταν υπάρχουν κοινά ονόματα σε μια ομάδα φαίνεται ότι είναι κάτι ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα τις χρονιές που κατακτήθηκαν τα δύο πρωταθλήματα , όπως και φέτος υπάρχει πάντα μια ..δυάδα με το ίδιο όνομα. Την πρώτη φορά τον τίτλο έφεραν οι ...Κωνσταντίνοι Ιωσηφίδης και Ορφανός. Στην μέση της δεκαετίας του 80΄ την σκυτάλη πήραν οι ...Γιάννηδες Ψαρράς και Δαμανάκης που μόνο ενός ...κοκόρου γνώση δεν είχαν. Φέτος την τιμητική του έχει το όνομα Στέλιος με τους Μαλεζά και Ηλιάδη να καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την ...φωτιά.
Συναντά Άρη και δεν χάνει τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές
Ακόμα ένα «ασπρόμαυρο» σημάδι έρχεται από την στατιστική που αναφέρει ότι και τις δύο φορές που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής δεν έχει χάσει τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος δείχνουν να ακολουθούν ...πιστά και αυτή την σύμπτωση και ετοιμάζονται πλέον για μια ακόμα νίκη στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εργοτέλη που ακολουθεί. Μάλιστα ο συμπολίτης...Άρης δείχνει τον δρόμο προς τον τίτλο αφού και στις τρεις περιπτώσεις έχει συναντήσει τους «ασπρόμαυρους» μέσα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ