Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ακυρα τα σενάρια διπλής κάλπης << ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ >>

Αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή της προσφυγής στις κάλπες μετά και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η ψαλίδα κλείνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Αν και ο Μάρτιος παραμένει το ορόσημο για τις οριστικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής «έδειξε» με την ομιλία του το Σάββατο περισσότερο προς τις ευρωεκλογές ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τάσσονται με δηλώσεις τους κατά των πρόωρων εκλογών.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι για όλους μας» και επιτέθηκε σε εκείνους που «καλλιεργούν την απαισιοδοξία εν όψει ευρωεκλογών».
Ζήτησε μάλιστα από τους νέους να «συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα για τις ευρωεκλογές», οριοθετώντας έτσι για πρώτη φορά τη χρονική στιγμή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και ακυρώνοντας εμμέσως τα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείονται οι εκλογές νωρίτερα, αν υπάρξει μείωση της διαφοράς στη δημοσκοπήσεις που το Σαββατοκύριακο έδωσαν πάλι προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ από 2,3 (Rass – «Παρόν») ως και 4,5 μονάδες (Metron – «Ημερησία»). Προσθέτει, μάλιστα, ότι η διαδικασία ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι κάτι άλλαξε στην οικονομική πολιτική χρειάζεται χρόνο και επιμονή και ότι αυτό δεν μπορεί να φανεί δημοσκοπικά πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση ωστόσο θα συνεχίσει να κλείνει μέτωπα με κοινωνικές ομάδες - και σειρά παίρνουν για εξαγγελίες αυτήν την εβδομάδα τα κοινωνικά υπουργεία, με αιχμή του δόρατος την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Κάποια στελέχη στο Μαξίμου πάντως βλέπουν ως τελευταίο ορίζοντα όλων αυτών των προσπαθειών τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, καθώς εκτιμούν ότι ο χρόνος ως τον Μάρτιο για την αναστροφή του κλίματος και τη δημιουργία μιας άλλης ψυχολογίας δεν είναι αρκετός. Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού αφορά μεν τις ευρωεκλογές, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν αποκλείει οτιδήποτε αφού η εκλογική κινητοποίηση είναι η ίδια για κάθε εκλογή.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δύο άμεσες προτεραιότητες. Να βγάλει τους αγρότες από τους δρόμους και να μην αφήσει να δημιουργηθεί ένα καθαρά προεκλογικό κλίμα, το οποίο θα ανοίξει την όρεξη για διεκδικήσεις και θα υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση της στις Βρυξέλλες, την ώρα μάλιστα που καταθέτει και αναθεωρημένο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Αυτός είναι ο λόγος που κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, τάχθηκαν εναντίον των πρόωρων εκλογών σε συνεντεύξεις τους, όπως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε κομματική εκδήλωση. «Στον τόπο μας κανείς δεν θέλει εκλογές», δήλωσε στον ΕΤ·Κ ο υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ