Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη.

Βρυξέλλες, 1 Απριλίου 2009

Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μετά το 2013 τί;
" Κανείς δεν γνωρίζει τί θα γίνει" δηλώνει η Επίτροπος Boel στον Γιάννη Γκλαβάκη


Απαντήσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτική Πολιτικής αναζήτησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γκλαβάκης στην δίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με την Επίτροπο Γεωργίας κα Boel κατά τη διάρκεια της τελευταίας, για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας. Ο κ. Γκλαβάκης έθιξε στην Επίτροπο τρία επίκαιρα θέματα με πρώτο και κύριο το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κοινοτικών προϊόντων και τις εναλλακτικές καλλιέργειες για τον καπνό.
"Κανείς δεν γνωρίζει τί θα γίνει μετά το 2013"
δήλωσε η Επίτροπος. "Πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στην αγροτική πολιτική που θέλουμε, και μετά να διαπραγματευτούμε τον προϋπολογισμό της". Εν συνεχεία διευκρίνισε ότι μέχρι το 2013 οι άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι εγγυημένες ενώ υπάρχει ήδη ο προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ. Συμπλήρωσε δε, ότι θα γίνει μια σταδιακή "ευθυγράμμιση" των πληρωμών μεταξύ των 27 κρατών μελών και ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου θα ενισχυθεί περισσότερο ως πολιτική.
Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των κοινοτικών προϊόντων, η Επίτροπος αναγνωρίζει ότι το πρόσθετο κόστος που προκύπτει λόγω των κοινοτικών προτύπων παραγωγής λειτουργεί εμφανώς αρνητικά ως προς τα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών και τονίζει ότι το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο των πολυμερών σχέσεων εμπορίου και ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Στο θέμα της καλλιέργειας καπνού ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι επ' ευκαιρίας του "ελέγχου υγείας" της ΚΑΠ είχε ζητήσει από το Ευρ. Κοινοβούλιο να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις καλλιέργειες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον καπνό. Στα συμπεράσματά της η μελέτη προτείνει μεταξύ άλλων και την καλλιέργεια στέβιας, ενός φυσικού γλυκαντικού, το οποίο ωστόσο είναι απαγορευμένο στην Ε.Ε. από το 1999. Η κα Boel απάντησε λακωνικά ότι "όσοι παράγουν ποιοτικά καπνά δεν θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ