Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.ΑΣ.Υ - Π.Ο.ΑΞΙ.Α

Αθήνα 9 Απριλίου 2009
Αριθμ. Πρωτ.: 200/2/44ζ

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα χαιρετίζει τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών πολιτικών κομμάτων που έγινε χθες στη Βουλή μετά από πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, για την παρατεταμένη ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία και προσδοκά σε θετικά αποτελέσματα.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν από τα θεωρεία της Βουλής τα προεδρεία των Ομοσπονδιών και εκπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, καθόσον το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνιά και αγωνίζεται σταθερά για την ανάδειξη των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων, προσδοκώντας στα θετικά αποτελέσματα της εποικοδομητικής κριτικής και καταδικάζοντας τη στείρα αντιπαράθεση από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή
για «τις θεσμικές πρωτοβουλίες, που αφορούν στη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για την επίτευξη κοινών στόχων», δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν το ζητούμενο εφαλτήριο για μια άλλη πολιτική στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας τάξης.
Αν και η πρόταση του συνδικαλιστικού μας κινήματος αφορά στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε να υπάρχει σε επίπεδο ελληνικού κοινοβουλίου η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση και συμβολή στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για τη δημόσια τάξη, απαλλαγμένης από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, εντούτοις θεωρούμε ότι η δρομολόγηση «διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα για την αντιμετώπιση υπαρκτών θεμάτων μείζονος σημασίας», όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας και καλύπτει μερικώς την πρότασή μας για ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των λειτουργιών και του έργου των αστυνομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός, «ο αρμόδιος υπουργός, αφού ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, θα ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν εκπρόσωπό τους σε μια διαδικασία διαρκούς διακομματικής συνεργασίας», καθώς επίσης, ότι «προετοιμάζεται -με την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου ή σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά στη χάραξη της γενικής πολιτικής για την εσωτερική ασφάλεια. Στο Συμβούλιο αυτό θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων βουλευτές εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης, πρώην Αρχηγοί της ΕΛΑΣ και βεβαίως εκπρόσωποι του Ακαδημαϊκού χώρου».
Αναμένοντας την εξειδίκευση των μέτρων και θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνδικαλιστικού μας κινήματος στα υπό θεσμοθέτηση νέα όργανα, τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι διαρκής στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας μας, όχι με μια συντεχνιακή λογική για τη διευθέτηση των κακώς κειμένων του χώρου μας, ώστε να δείξουμε προς τα έξω ότι δεν έχουμε πλέον προβλήματα, αλλά για να εμπεδωθούν πραγματικές συνθήκες ασφαλείας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με σεβασμό στον πολίτη, στις δημοκρατικές αρχές και παραδόσεις του λαού μας.
Την ίδια ώρα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι όποιες εξαγγελίες -που σε κάθε περίπτωση θα κριθούν εκ του αποτελέσματος-, πρέπει να συνοδεύονται από τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, ενώ τα όποια μέτρα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.
Όσα μέτρα εξαγγέλλονται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, δυστυχώς όπως έχει καταδειχθεί και στο παρελθόν, αποβαίνουν εις βάρος του αστυνομικού θεσμού.
Ας μην λησμονούμε ότι:
- Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας -καίτοι υπάρχει νόμος- δεν εφαρμόζονται.
- Ο έλεγχος καταλληλότητας ως προς την οπλοφορία- οπλοχρησία και η εκπαίδευση στο μείζον αυτό ζήτημα, είναι μια διαδικασία κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών.
- Η εκπαίδευση έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα τόσο στις σχολές όσο και στις υπηρεσίες με τη λεγόμενη πρακτική εξάσκηση των δοκίμων (των 288 ευρώ μηνιαίως).
- Το πενθήμερο (46 ευρώ), το νυχτερινό (3 ευρώ) και το επίδομα διοίκησης (που δεν χορηγείται σε όλους τους αξιωματικούς) είναι καθηλωμένα στα ίδια ποσά από το 2002.
- Το μισθολόγιο έχει ξεπεραστεί και στη δίκαιη πρότασή μας για αναμόρφωσή του, δεν υπάρχει εκ μέρους της πολιτείας καμία διάθεση, ούτε καν για συζήτηση.

Εκείνο που προέχει σήμερα, επομένως, είναι η έναρξη σοβαρού διαλόγου, σε κεντρικό επίπεδο για την επανίδρυση της Αστυνομίας, καθώς επίσης και η λήψη άμεσων αποφάσεων για την θεσμική, εργασιακή και οικονομική θωράκιση των συναδέλφων μας που αγωνιωδώς περιμένουν, όπως και η ίδια η κοινωνία, από την πολιτεία, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναμένουμε πράξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ